Ορκίστηκε η νέα Βουλή (Videos)

Με τρία διαφορετικά είδη ορκωμοσίας ορκίστηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή οι 300 νεοεκλεγέντες βουλευτές.

Η διαδικασία ξεκίνησε με δοξολογία εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των παρισταμένων μελών της Ιεράς Συνόδου, μετά από την οποία ο αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «καλή δύναμη με σύνεση, ενότητα και πνεύμα και επιδίωξη προκοπής».

 

Τον προβλεπόμενο για τους μουσουλμάνους βουλευτές όρκο, έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ενώ οι υπόλοιποι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Καραγιουσούφ Αϊχάν) έδωσαν πολιτικό όρκο.

 

Φέτος, οι βουλευτές που δεν επιθυμούσαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, είχαν τη δυνατότητα να ορκιστούν «στην τιμή και συνείδησή τους» (ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια, απλώς παρίσταντο στην τελετή χωρίς να δεχθούν την ευλογία του αρχιεπισκόπου).

 

Χρήση του πολιτικού όρκου έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (με εξαίρεση τη Λιάνα Κανέλλη η οποία έδωσε θρησκευτικό).

 

Απών από τη διαδικασία ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό.

 

Υπενθυμίζεται πως η νέα σύνθεση της Βουλής περιλαμβάνει 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ (πλειοψηφία), 76 βουλευτές της ΝΔ, 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, 17 βουλευτές από το Ποτάμι, 15 βουλευτές του ΚΚΕ και 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μειοψηφία).