Πρόεδρος ΠΓΔΜ: Δεν έχουμε συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος στο προσφυγικό

ΦΩΤΟ: EPA/GEORGI LICOVSKI/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EPA/GEORGI LICOVSKI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ζητεί η ΠΓΔΜ και δεν έχει το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συναντήθηκε στα Σκόπια.

«Ζητούμε και αναμένουμε μια λύση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν έχουμε το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος. Ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν μονομερείς λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν εις βάρος μας».

Δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τον νότιο γείτονα της για την υπέρβαση των προκλήσεων από την μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μίας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει κοινά κριτήρια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικής κρίσης.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες απόπειρες από μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπως και αυξημένα περιστατικά με πλαστογραφημένα έγγραφα και κρούσματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ δεν θα επιτρέψει την κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφος της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αυστρία, την Σλοβενία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Ο κ. Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ιβάνοφ στα Σκόπια, αναχώρησε για την Ελλάδα όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.