Συναγερμός στην Ευρώπη για τον Εμπολα

«Αναπόφευκτη» είναι η καταγραφή νέων κρουσμάτων του ιού Εμπολα στην Ευρώπη, εκτίμησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εν μέσω του πανικού που προκαλεί στην Ισπανία το πρώτο περιστατικό μετάδοσης του ιού εκτός της αφρικανικής ηπείρου, το οποίο καταγράφηκε στην ισπανική πρωτεύουσα.

 

Οι ισπανικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετά το πρώτο κρούσμα Εμπολα στη Μαδρίτη σε μια 40χρονη νοσοκόμα που συμμετείχε στην ομάδα που ανέλαβε τη νοσηλεία του ιατρού και ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο που μολύνθηκε στη Σιέρα Λεόνε και υπέκυψε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Kαραντίνα

Εκτός από τη νοσοκόμα, που είχε παρουσιάσει τα πρώτα ήπια συμπτώματα στις 30 Σεπτεμβρίου, νοσηλεύονται ακόμα τρία άτομα, έτσι ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού.

 

Σε καραντίνα βρίσκονται ο σύζυγος της νοσοκόμας, ο οποίος δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, μία συνάδελφός της που έχει ήπια συμπτώματα και ένας Ισπανός που πρόσφατα ταξίδεψε από τη Νιγηρία. Επιπλέον 22 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα βρίσκονται υπό παρακολούθηση από το νοσοκομείο Carlos III της Μαδρίτης όπου εργάζεται η νοσοκόμα.

 

«Είναι αναπόφευκτο να συμβούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον εξαιτίας των συχνών ταξιδιών μεταξύ Ευρώπης και των πληγέντων περιοχών», ανέφερε η Σουζάνα Τζάκαμπ του Π.Ο.Υ., διευκρινίζοντας ότι μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ευρώπη διατρέχουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

 

Ο ιός Εμπολα, στη μεγαλύτερη επιδημία του που έχει καταγραφεί στην Ιστορία, έχει προσβάλει περίπου 7.200 άτομα στη Δυτική Αφρική (κυρίως στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία), από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους 3.400.

 

Πρόκειται για μία από τις πιο θανάσιμες ασθένειες, που μπορεί να έχει περίοδο επώασης έως και 21 ημέρες και οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι μεταδοτική μόνο όταν οι ασθενείς εκδηλώνουν συμπτώματα, όπως πυρετό, έμετο και διάρροια.