Προειδοποίηση Σόιμπλε για ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποπληρώσει τις οφειλές της προς τους διεθνείς πιστωτές θα πρόκειται για πιστωτικό γεγονός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Β.Σόιμπλε σχολίασε δηλώσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, με τις οποίες η Αθήνα διαμηνύει ότι εξετάζει το πώς θα γίνει η αποπληρωμή οφειλών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών αυτών, λέγοντας: 

«Αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την τετράμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να προωθήσει, αν θέλει να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον.

Ο Β.Σόιμπλε επισήμανε στο ΑRD ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.

«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει» τόνισε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ την Παρασκευή δεν ήταν εύκολη για πολλούς από τους συναδέλφους του και πρόσθεσε: «Εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν – αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς».

Ο ίδιος επέμεινε, πάντως, ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της.