Προς επίσπευση της σύγκλησης των πειθαρχικών για δημοσίους υπαλλήλους

ypalliloi1

Την επιτάχυνση σύγκλησης των πειθαρχικών συμβουλίων, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων εκατοντάδων ελεγχόμενων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους, ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο προκάτοχός του και νυν υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από τις αρχές του έτους υπήρχαν 903 περιπτώσεις υπαλλήλων που έπρεπε να ελεγχθούν, ενώ σήμερα εκκρεμούν 460 υποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Αυτά έπρεπε να είχαν συνεδριάσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη κυρίως λόγω της προκήρυξης και διεξαγωγής των εκλογών. Γι’ αυτό το λόγο, όπως ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης, θα δοθεί νέα παράταση πριν την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων.

Όπως επισημάνθηκε μετά από σχετική συνάντηση που είχαν το μεσημέρι οι δύο υπουργοί, οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων παρατηρούνται στο χώρο της Υγείας, όπου θα γίνει προσπάθεια οι περιπτώσεις αυτές να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

«Η εντολή που έχει δοθεί σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία είναι να επισπευσθεί η σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων έτσι ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης οποιασδήποτε παρανομίας ή φαινομένου διαφθοράς στο Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, για τους οποίους συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος «επίορκοι», αφορά ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί αλλά κατηγορούνται για πειθαρχικά αδικήματα, επομένως βρίσκονται ακόμη στη φάση της διερεύνησης τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική κατηγορία.

ΠΑΣΟΚ: Να απομακρυνθούν οι επίορκοι

Το ΠΑΣΟΚ πάντως ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς «να αφήσουν τις θεωρίες και τις σκοπιμότητες» και να απομακρύνουν από το Δημόσιο τους επίορκους υπαλλήλους.

Η αγωνιώδης προσπάθεια των υπουργών κ.κ. Κατρούγκαλου και Βερναδάκη να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με την επαναφορά στο δημόσιο επίορκων υπαλλήλων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εφαρμόσει την αξιοκρατία και την διαφάνεια στο Δημόσιο, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα, υποστηρίζοντας ότι «ενδιαφέρεται μόνο να δημιουργήσει πρόθυμους “πελάτες”, για τα κομματικά της συμφέροντα, ανεξάρτητα αν αυτό στρέφεται κατά της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και δυσφημεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργούν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια και οι «επίορκοι» να εκμεταλλεύονται την κατάργηση της «αυτοδίκαιης αργίας» που επέφερε ο Νόμος 4325/2015, ούτε να συνεχίζουν στο Δημόσιο ως να μη συμβαίνει τίποτε, άνθρωποι που έμπρακτα έχουν προσβάλλει το λειτούργημα του Δημόσιου Υπαλλήλου.

Καταλήγοντας ζητεί από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει και σε αναγκαίες νομοθετικές διοικητικές ρυθμίσεις, που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και με τη σύμφωνη γνώμη των πειθαρχικών συμβουλίων να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι και όσοι βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα να απομακρυνθούν οριστικά από το δημόσιο