Προς κυβέρνηση του λαού (;): Οι Ισλανδοί και όχι οι Ιρλανδοί είχαν το σωστό μοντέλο διάσωσης

Αντί να βελτιώσει τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπέρ των δανειοληπτών και αντί να υιοθετήσει το μοντέλο της Ισλανδίας για την αντιμετώπιση των τοκογλυφικών πρακτικών της τραπεζοκρατίας, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, φέρεται να προκρίνει το αποτυχημένο ιρλανδικό μοντέλο για τη διάσωση…προσέξτε…όχι των φτωχοποημένων υπερχρεωμένων και υπερφορολογημένων νοικοκυριών αλλά των…τραπεζών!

 

Σύμφωνα με τα παπαγαλάκια του Μνημονίου, η νέα κβέρνηση αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα νέο νόμο για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, βασισμένο στο ιρλανδικό μοντέλο, καθώς και βελτιώσεις στη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. 

 

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα συστημικά ΜΜΕ η συγκυβέρνηση ενισχύει το ρόλο του διαμεσολαβητή για εξωδικαστικές συμφωνίες δανειοληπτών και τραπεζών. 

 

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων των φυσικών προσώπων, στεγαστικών και καταναλωτικών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα, ο οποίος αφενός θα διαχειρίζεται τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες και αφετέρου θα ελέγχει την εφαρμογή των ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών.

 

Τα περί σεισάχθειας από ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή μερική διαγραφή χρεών για όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, δεν είναι δυστυχώς κάτι διαφορετικό από εκείνα που επιχείρησαν αποτυχημένα να πράξουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατ’ εντολή της Τράπεζας της Ελλάδας και των εγχωρίων τραπεζών. 

 

Η νέα απόπειρα παραγκωνισμού ή και συστηματικής κατάργησης του νόμου Κατσέλη, του μόνου νόμου που προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι δυστυχώς πραγματικότητα και θα πρέπει να προβληματίζει τα πέντε εκατομμύρια δανειοληπτών, καθώς δεν αντέχουμε άλλη απογοήτευση και δεν θέλουμε αντί λαϊκής κυβέρνησης να δούμε τον Μανολιό να αλλάζει και να βάζει τα ρούχα του αλλιώς. 

 

Ποιους εκπροσωπούν οι υπουργοί Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης;

 

Γνωρίζουν ότι πρέπει πρωτίστως να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού που ανέδειξε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα προστατέψουν τα συμφέροντα των κερδοσκόπων όπως έκαναν και οι προκάτοχοί τους στα υπουργεία εδώ και πέντε χρόνια που οδήγησαν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο χείλος του γκρεμού. 

 

Αν ισχύουν όσα διαρρέονται από τα συστημικά παπαγαλάκια, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απλά κάνουν ότι έκαναν οι εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις. Γυρίζουν την πλάτη στους δανειολήπτες που τους ψήφισαν και υποτάσσονται στις ορέξεις των τραπεζών, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους. 

 

Ναι μεν, έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από τότε που σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, όμως ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος εκτιμά ότι η άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και η άμεση χαλιναγώγηση των τραπεζών με πρώτο μέτρο τη διαγραφή όλων των άκυρων, παράνομων, καταχρηστικών όρων δανειακών συμβάσεων έπρεπε να αποτελεί άμεση προτεραιότητα. 

 

Μάλιστα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση είχαν προωθήσει νομοσχέδια για την άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών και για τη βελτίωση του νόμου Κατσέλη. Ο Σύλλογος κρατά στα χέρια του το νομοσχέδιο των ΑΝΕΛ με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2014 και αναρωτιέται για ποιο λόγο τώρα που βρίσκονται στην εξουσία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν αναζητούν μια λύση που θα καταστήσει συνεργάσιμες τις τράπεζες με τους δανειολήπτες και όχι τους δανειολήπτες να χορεύουν στους ρυθμούς των τραπεζών. 

 

Το ιρλανδικό μοντέλο που φέρεται να προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ένας κακός συμβιβασμός με τις τράπεζες διότι ουσιαστικά οδηγεί στην παράταση της πραγματικής ανάπτυξης, ούτε στην ανακούφιση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών ούτε και στην τιμωρία των τραπεζών για τις παράνομες τοκογλυφικές πρακτικές τους, αλλά αντίθετα συντηρεί και επιτείνει την τραπεζοκρατία σε βάρος των πολιτών. 

 

Το σωστό μοντέλο που περιμέναμε να ακολουθήσουν τα κόμματα που προέκυψαν κυβέρνηση μετά και από το κίνημα των Αγανακτισμένων είναι το ισλανδικό. Η νέα πολιτική εξουσία που αναδείχθηκε από τον ισλανδικό λαό έκλεισε τις τράπεζες, έβαλε στη φυλακή όσους διέπραξαν οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της χώρας και έλαβε μέτρα υπέρ του λαού με ολικές διαγραφές χρεών όπου κρινόταν ότι ήταν παράνομα και σήμερα η Ισλανδία μπορεί να βρίσκεται στον μικρόκοσμό της αλλά ο λαός της ευημερεί κι αυτό έχει σημασία. Στην Ελλάδα, η ελίτ και οι τράπεζες εξακολουθούν να ευημερούν και με το ιρλανδικό μοντέλο που εξετάζει ο Σταθάκης και ο Βαρουφάκης, οι τράπεζες συνεχίζουν να αισχροκερδούν σε βάρος του φτωχοποιημένου λαού.

 

Κύριε πρωθυπουργέ, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας συνεχίζονται

 

Προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ούτε καν για τον τερματισμό των παράνομων πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών. Μπορεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνξ, να υπόσχεται ότι οι κατασχέσεις κατοικιών σταματούν και οι μισθοί θα αυξηθούν, αλλά από θα χορτάσαμε και η πραγματικότητα δείχνει ότι συνολικά 55.579 κατοικίες κατασχέθηκαν μόνο το 2014!

 

Κάθε Τετάρτη, οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί τις πρώτες κατοικίες δανειοληπτών στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και το ίδιο συμβαίνει στα δικαστήρια όλων των ελληνικών πόλεων και απορούμε τί έχουν να πουν οι κυβερνώντες σε όσους τους ψήφισαν αλλά τα σπίτια τους κατασχέθηκαν αμέσως μετά το σχηματισμό μιας φιλολαϊκής (;) κυβέρνησης. .  

 

Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ, κάτι όμως που μένει να δούμε εάν θα επιχειρήσει από τη θέση πλέον της κυβέρνησης. Ελπίζουμε να το κάνει, μιλάμε για την ελπίδα που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει την ψήφο των δανειοληπτών και να ασκήσει εξουσία. 

Μέχρι και χθες μαθαίναμε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξηλώσει ένα ένα τα golden boys από νευραλγικές θέσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα και να βάλει στη θέση τους ανθρώπους που έχουν μια αίσθηση με την πραγματικότητα. Δυστυχώς ούτε αυτό συνέβη. 

 

 

Η ηχογραφημένη συνέντευξη του Νίκου Χουντή, αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο radio1d.gr δύο χρόνια πριν καταδεικνύει ότι οι μνημονιακές κυβέρνησης εκχώρησαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην τρόικα, μαζί και την διαμόρφωση της εθνικής οικονομικής πολιτικής. 

 

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα ανατρέψουν αυτή την κατάσταση ή όχι;
  • Η σαθρή τραπεζοκρατία θα καταρρεύσει ή θα θεριέψει;
  • Πάμε για σύγκρουση με ελίτ διαπλεκόμενων επιχειρηματιών και τραπεζοκρατία ή για συμβιβασμό;

 

Το ερώτημα ποιον τελικά εκπροσωπεί η νέα κυβέρνηση αρχίζει να εγείρει κι ας λένε κάποιοι ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη. Ο Δημήτρης Καζάκης, ο οικονομολόγος των «Αγανακτισμένων» κατηγορεί ανοιχτά τον Γιάννη Βαρουφάκη ότι υιοθετεί τη λογική των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ισχυριζόμενος ότι οι Γερμανοί πλήρωσαν πάρα πολλά, 240 δισ. ευρώ (!) στην Ελλάδα σε πέντε χρόνια αλλά μόνο το 10% του ποσού αυτού κατέληξε στη χώρα. 

 

Ο Καζάκης κατηγορεί τον Βαρουφάκη ότι ψεύδεται διότι τα 240 δισ. ευρώ δεν επιβάρυναν τον Γερμανό αλλά το διακρατικό χρέος είναι λίγο πάνω από 55 δισ. ευρώ και ότι η Γερμανία έχει δανείσει 15,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της υποτιθέμενης διάσωσης των τραπεζών αλλά η Γερμανία έχει κερδίσει πάνω από 75 δισ. ευρώ μόνο από τη διαφορά επιτοκίων του δικού της δανεισμού. Σύμφωνα με τον κ. Καζάκη, ο Βαρουφάκης νοιάζεται μόνο πώς ο Έλληνας θα συνεχίσει να πληρώνει τα κερατιάτικα στους τοκογλύφους και δεν θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα.  

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr