«Προς όφελος των χωρών της περιοχής η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων»

Οι συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αιγύπτου δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αλλά απλώνουν το χέρι για ένταξη σε όλες τις χώρες της περιοχής. Σηματοδοτούν την επιλογή της Ελλάδας να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων πρέπει να αποτελέσει το καλό παράδειγμα ανάπτυξης, όπως συνέβη στη Μ. Βρετανία και τη Νορβηγία, και οι ηγεσίες των γειτονικών χωρών είναι σοφότερες ώστε να καταλάβουν ότι θα αποβεί προς όφελος των λαών τους.

 

 

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο της Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η πατρίδα μας είναι προικισμένη με πόρους που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή μας εξάρτηση.

 

Ο κ. Μανιάτης ανήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού για την δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας από το ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνοντας την τριετή καθυστέρηση που προηγήθηκε. Η αποθήκη θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας αλλά επιπλέον, όπως είπε ο υπουργός, θα αποτελέσει τη μια από τις τρεις πιθανές πηγές εφοδιασμού του κάθετου αγωγού Ελλάδας – Βαλτικής, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς μπορεί να λειτουργήσει ως το 2017, καθώς δεν απαιτεί σημαντικές επενδύσεις παρά μόνο τη διασύνδεση των υφιστάμενων δικτύων των χωρών της περιοχής. Οι άλλες δύο πηγές είναι ο αγωγός ΤΑΡ και οι πλωτές μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζονται στη Β. Ελλάδα.

 

Οι αγωγοί ΤΑΡ, Ελλάδας-Βαλτικής καθώς και ο αγωγός East Med που σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κόμβο αερίου. “Ο αγωγός Ελλάδας -Ιταλίας ήταν και παραμένει στις προτεραιότητες της Ελλάδας και της ΕΕ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Βασιλάκος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η τελική πρόταση για τη διοργάνωση δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που θα επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς λιανικής ρεύματος. Τόνισε επίσης ότι με τις θεσμικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα επήλθε εξοικονόμηση κόστους στην αγορά ενέργειας άνω των 200 εκατ. Ευρώ ετησίως ενώ αν προχωρήσει και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αέριο η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. Ευρώ.

 

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΕΝΕ Παντελής Κάπρος επεσήμανε ότι η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ που επιτεύχθηκε με την αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου σηματοδοτεί την απόσυρση του αμερικανικού παράγοντα από την περιοχή της Μέσης Ανατολής γεγονός που σε συνδυασμό με την Ουκρανική κρίση συνιστά παράγοντα αστάθειας και απειλή για την ανάπτυξη της Ευρώπης.