Προς παράταση και για το 2016 το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Παράταση της απόσυρσης αυτοκινήτων έως τις 31 Μαρτίου 2016 εξετάζει η κυβέρνηση και το πλέον πιθανό είναι να δοθεί με μορφή τροπολογίας που θα περιληφθεί στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς εκτιμά ότι με τη διαδικασία αυτή θα μπορέσουν χιλιάδες πολίτες που διαθέτουν σαραβαλάκια ή διαθέτουν χαρτί απόσυρσης να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του οχήματός τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπάρχουν θετικές ενδείξεις από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Η προθεσμία για την απόσυρση εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ το συγκεκριμένο θέμα εξετάζει προσωπικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Προς το παρόν ειλημμένη απόφαση για παράταση του μέτρου δεν υπάρχει, αλλά όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τελικά θα υπάρξει παράταση τουλάχιστον τριών μηνών.

Η απόσυρση καταλαμβάνει παλαιά αυτοκίνητα ταξινόμησης ως και 31.12.2001. Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών η απόσυρση να παραταθεί έως και τις 30 Ιουνίου 2016, αλλά και να συμπεριληφθούν σε αυτή οχήματα με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005.

Ουσιαστικά να μπορούν να αποσυρθούν οχήματα που έχουν ταξινομηθεί έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το όφελος απόσυρσης δεν αφορά καινούργια αυτοκίνητα πλέον των 2.000 κυβικών εκατοστών, ενώ ως τα 900 κυβικά εκατοστά αν και φαντάζει σπουδαία τελικά αποδεικνύεται ότι είναι άνευ αποτελέσματος.

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, έως και τα τέλη του 2015, από τον Φλεβάρη του 2010 που ξεκίνησε, η απόσυρση έχει οδηγήσει σε απομάκρυνση 450.000 επιβατικών και ελαφρών φορτηγών.

Η διαδικασία για την απόσυρση γίνεται σε τρία βήματα. Αρχικά ο ιδιοκτήτης παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, ήτοι στις εταιρείες ανακύκλωσης οχημάτων.

Σε δεύτερο στάδιο η εταιρεία εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής μέσα σε 8 ημέρες από την παραλαβή του και το αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών.

Εν συνεχεία η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών εκδίδει μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος. Το ένα αντίτυπο της πράξης χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό για την απαλλαγή από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης, ενώ το δεύτερο αντίτυπο παραδίδεται στον ιδιοκτήτη.

Η απόσυρση αυτοκινήτου προβλέπει απαλλαγή 50% έως 100% από το τέλος ταξινόμησης του καινούργιου οχήματος, βάσει του κυβισμού του νέου προς ταξινόμηση αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, προκύπτει όφελος ως εξής:

  • Έως 300 ευρώ αν κάποιος αποκτήσει αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.
  • Έως 960 ευρώ αν κάποιος αποκτήσει αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.
  • Έως 1.430 ευρώ αν κάποιος αποκτήσει αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.
  • Έως 2.800 ευρώ αν κάποιος αποκτήσει αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.