Προτάσεις για δημοψήφισμα κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ανεξάρτητοι

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ κατατέθηκαν οι πρώτες προτάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

 

Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με το ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Την πρόταση συνυπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτιζόμενη από 71 βουλευτές.

Σύσσωμη η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Νικολόπουλος (σύνολο υπογραφών 14) υπογράφουν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το κείμενο της πρότασης εξαντλείται σε τέσσερις γραμμές, γίνεται επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και έχει ως εξής:

«Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο ‘Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας’ που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω νομοσχέδιο». 

Πρόταση κατέθεσαν και 14 βουλευτές που ανήκουν στην ΚΟ τωνΑνεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Την πρόταση έχει συνυπογράψει η ανεξάρτητη βουλευτής Τσαμπίκα Ιατρίδη, αν και δεν έχει ενταχθεί στη συγκεκριμένη ΚΟ, ενώ δεν υπογράφουν οι Ανδρέας Λοβέρδος (παραμένει στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών), Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουράκος.

Την υπογραφή και των 16 βουλευτών, και αυτών που βρίσκονται προφυλακισμένοι, φέρει η πρόταση της Χρυσής Αυγής που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ΧΑ, ζητά να εισαχθεί η πρότασή της για συζήτηση στη Βουλή πριν από την έκδοση και τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.