«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην ανάπτυξη η Ιρλανδία

Εφέτος η ιρλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προέβλεψε χθες η Κομισιόν, ενώ η ισχυρή ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το 2015-2016. Πρόκειται για ευχάριστη είδηση για τον ιρλανδικό λαό που δοκιμάστηκε σκληρά επί επτά χρόνια, αρχικά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και στη συνέχεια από την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.

Το ιρλανδικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2014, εξέλιξη που δεν είχε καταφέρει να προβλέψει η Κομισιόν την περασμένη άνοιξη, όταν προέβλεπε ανάπτυξη 1,7% για εφέτος. Η ισχυρή, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το 2015 οπότε η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%. Αν αναρωτιέστε με ποιο τρόπο η ιρλανδική οικονομία φαίνεται να επανακτά τη δυναμικότητα του παρελθόντος τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρωζώνη φλερτάρει με την ύφεση και τη στασιμότητα, η απάντηση ξεκινάει με την ισχυρή επίδοση του εξαγωγικού τομέα.

Η Ιρλανδία επωφελείται ειδικότερα από τις στενές οικονομικές σχέσεις που έχει με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οικονομίες των οποίων αποδίδουν αρκετά καλά το τελευταίο διάστημα. Η ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ μεταφράζεται βεβαίως σε άνοδο των φορολογικών εσόδων και σε ταχύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Εξαιρετικά θετική είναι και η ενίσχυση των επενδύσεων στην ιρλανδική οικονομία (κατά 11,6% το πρώτο εξάμηνο του 2014) αν και η Κομισιόν παραδέχεται ότι αυτή επιτυγχάνεται από «πολύ χαμηλή βάση». Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 11,1% εφέτος και στο 8,5% το 2016.


Ενα ακόμη ευχάριστο νέο είναι ότι χθες η Ιρλανδία δανείστηκε 3,75 δισ. ευρώ με επιτόκιο ρεκόρ μόλις 2,49%, προκειμένου να αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ με επιτόκιο 5%. Βεβαίως η πραγματικότητα θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη για την πλειοψηφία των Ιρλανδών που εξακολουθoύν να αποπληρώνουν περασμένα χρέη.