Πρωταθλήτρια η φοροδιαφυγή

Η φοροδιαφυγή που επιφέρει απώλειες τουλάχιστον 15 δισ. € ετησίως για την εθνική οικονομία, η λαθρεμπορία και η νοθεία καυσίμων (με αντίστοιχες απώλειες άνω του 1 δισ. € ετησίως) και η εκτεταμένη διαφθορά έχουν «την τιμητική τους» στην έκθεση πεπραγμένων της διετίας 2012-’14, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Μετά την παρουσίαση της 104σέλιδης έκθεσης ο γ. γραμματέας Γ. Σούρλας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί το άνοιγμα φακέλων διαφθοράς, όπως των offshore εταιρειών, τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών, λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών, πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.λπ., στρέφοντας τα πυρά του κυρίως στη φοροδιαφυγή ύψους 15 δισ., την οποία χαρακτήρισε ως βασική αιτία της χρεοκοπίας.

 

Στην έκθεση επισημαίνεται το τεράστιο πρόβλημα των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, μέσα από επίσημα στοιχεία του ΣΔΟΕ, που αποκαλύπτουν ότι το 2012 υπήρξαν 143.700 σχετικές παραβάσεις για ποσό ύψους 1,1 δισ. € για τις οποίες καταλογίστηκαν πρόστιμα 2,7 δισ. €, ενώ την επόμενη χρονιά εντοπίστηκαν 93.611 πλαστά – εικονικά τιμολόγια για 763,7 εκατ. € που οδήγησαν σε πρόστιμα 1,96 δισ. €. Μάλιστα στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι δειγματοληπτικοί και τα στοιχεία αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 15% του συνόλου των επιχειρήσεων.