«Πρωτοπόρα και με διαφορά» τα Ελληνόπουλα στην παιδική παχυσαρκία

Ένα στα δύο παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό,  και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η κρίση, καταλήγει έρευνα για την παχυσαρκία στην Ευρώπη.

 

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Αντώνης Αλαβέρας, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η παχυσαρκία είναι ένα πανδημικό φαινόμενο στη χώρα μας, η οποία σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

 

«Τα Ελληνόπουλα είναι πρωτοπόρα και με απόσταση από τα παιδιά στην Ευρώπη. Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν προκύπτει ότι τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα τρέφονται χειρότερα και με προϊόντα χαμηλής ποιότητας» σημείωσε ο κ. Αλαβέρας σε συνέντευξη του στο radio1d.gr. Τα στοιχεία της Εταιρείας Παχυσαρκίας δείχνουν αναλυτικά ότι το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της δευτέρας τάξης του δημοτικού στην Ελλάδα έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στην τετάρτη τάξη, με το 57,2% των αγοριών και το 50,0% των κοριτσιών να είναι υπέρβαρα.

 

Στη χώρα μας το δείγμα της έρευνας ήταν 5.682 μαθητές δημοτικών σχολείων (2.758 της δευτέρας και 2.924 της τρίτης τάξης). Ενδιαφέρον είχε η σύνδεση της παχυσαρκίας με το χαμηλό εισόδημα: Στα αγόρια ηλικίας 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 18,1, ενώ στα αγόρια με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ο δείκτης ήταν αισθητά χαμηλότερος (17,2). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας, με τον δείκτη να κυμαίνεται από 17,8 έως 16,7 αντίστοιχα.

 

Τα ποσοστά παχυσαρκίας βρέθηκαν 25,5% σε αγόρια 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και μόλις 6,7% στις οικογένειες με εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας ήταν 26,4% και 12,5% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία. Σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή.

 

 «Τα στοιχεία, τα οποία αφορούν μετρήσεις από το 2011-2012, αναφέρουν ότι ένα στα τρία παιδιά παρουσιάζουν υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη σε ηλικία 15 ετών» τονίζει ο κ. Αλαβέρας και επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η δυσλιπιδαιμία, η υπερινσουλιναιμία, η διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και ο διαβήτης τύπου 2. Επισημαίνει ότι το πολύ φαγητό δεν είναι και το σωστό, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατανάλωση του γρήγορου φαγητού.

 

«Το ζητούμενο είναι η πρόληψη. Να μάθουν τα παιδιά να τρώνε σωστά στο σπίτι τους. Αν το κράτος επενδύσει σε μία καμπάνια ενημέρωσης τότε θα γλιτώσει σημαντικά ποσά από την θεραπεία αυτών των παιδιών, που πιθανόν στο μέλλον να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά νοσήματα» επισημαίνει.

 

Υπενθυμίζει ότι η σωστή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών 4-5 φορές την ημέρα, την συχνή κατανάλωση οσπρίων ενώ το κρέας θα πρέπει να το τρώει κανείς 2-3 φορές την εβδομάδα.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr