Πρωτοβουλίες και δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ένα σύνθετο ψηφιδωτό από πρωτοβουλίες, συνεργασίες, δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συμφωνική και παραδοσιακή μουσική, τζαζ, θέατρο και χορό, αποτελεί το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015.

 

Το φετινό «Καλειδοσκόπιο» δραστηριοτήτων, όπως χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Γεώργιος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, πέρα από εκδηλώσεις που αγγίζουν πολλές τέχνες περιλαμβάνει και παράλληλες εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις.

Για μία νέα σελίδα που ανοίγει φέτος το ΜΜΘ μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο καινούργια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα. Το πρώτο είναι η ένταξη του ΜΜΘ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Creative Europe 2014-2020« με το έργο «Οδεύουμε προς το 2020 – Εκπαιδεύοντας μουσικούς και κοινό» μαζί με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το δεύτερο η εξασφάλιση της συνεργασίας του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων υπό την αιγίδα του Μεγάρου. Το σχήμα θα συγκεντρώσει νέους ταλαντούχους μουσικούς από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι στο πλαίσιο του θα έρχονται σε επαφή με ομότεχνούς τους, με μαέστρους και προσωπικότητες της μουσικής, ενώ θα παρακολουθούν σεμινάρια από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες κ.ά.

 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 57 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

 

Ο προγραμματισμός είναι φέτος αφιερωμένος στο έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και θα έχει στόχο του τη συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά τροφίμων για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Στο πλαίσιο του θα περάσουν από τις σκηνές του Μεγάρου γνωστοί έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες της έντεχνης αλλά και κλασικής μουσικής σκηνής, του θεάτρου και του χορού, όπως οι Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Κότσιρας, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ‘Ελλη Πασπαλά, Vassilikos, Δημήτρης Τηλιακός, Βασίλης Βαρβαρέσος, Βαγγέλης Χατζησίμος, Αντώνης Φωνιαδάκης κ.ά.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δεκάδες εκδηλώσεις -»μας ενδιαφέρει το Μέγαρο να είναι καθημερινά ανοιχτό», όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής- από τις οποίες οι 57 είναι βασικές παραγωγές του οργανισμού. Ανάμεσά τους «Η Αυτοκρατορία – (I Have your Data)» του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ, που κάνει πρεμιέρα σήμερα, στις 4 μ.μ.), «Πίτερ Παν» (Μπαλέτο στον πάγο, 28,29,30, 31/1), «Ιστορία του Στρατιώτη από το Kyklos Ensemble» (6, 7/2), «Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου…

» (12-16/2), «Σχολείο για Κλόουν» (πρεμιέρα 15/2), 5ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών (αφιερωμένο στην Αρμενία, 14/4), συναυλία της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΜΜΘ (22/4), έργα του Γιώργου Καζαντζή από τη ΣΟΔΘ με αφήγηση της Κικής Δημουλά (22/4).

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές και συνεδριακές δραστηριότητες του οργανισμού αλλά και οι προβολές από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και το Albert Hall του Λονδίνου. Η περίοδος θα επισφραγιστεί με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής (21/6). Ολόκληρο το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του ΜΜΘ infofatch.gr 

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία