Πρωτοβουλίες με στόχο την συνέχιση και ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσσαλονίκης

metro334-thumb-large

Σε δύο κινήσεις με στόχο την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης προχωρούν από κοινού, κατόπιν σύσκεψης, οι επιστημονικοί, επιχειρηματικοί και κοινωνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πρόσφατα συνυπέγραψαν κοινό υπόμνημα για το θέμα.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής, που θα αναδείξει το θέμα προς κάθε αρμόδια αρχή και τον σχεδιασμό και υλοποίηση στρατηγικής δράσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των Θεσσαλονικέων για την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της υπουργικής απόφασης, που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σκάμμα του σταθμού “Βενιζέλου”. “Η τελευταία εξέλιξη στις εργασίες κατασκευής του Μετρό, η οποία υιοθετεί την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, απαγορεύει πλέον την απόσπαση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βιώσιμη οικονομικά και τεχνικά λύση κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, για μια ακόμη φορά, επισημάνθηκε ρητά ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο. Λύσεις υπάρχουν και έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά” υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του οποίου πραγματοποιήθηκε προ ημερών η νέα σύσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι το υπόμνημα είχαν υπογράψει οι εξής φορείς: τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό (ΕΒΕΘ), Βιοτεχνικό (ΒΕΘ) και Επαγγελματικό (ΕΕΘ) Θεσσαλονίκης και Τεχνικό (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Οικονομικό (ΟΕΕ/ΤΚΜ) και Γεωτεχνικό Κεντρικής Μακεδονίας (ΓΕΩΤΕΕ-ΚΜ), οι σύνδεσμοι Βιομηχανιών (ΣΒΒΕ) και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), οι ομοσπονδίες Εμπορίου, Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ),Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) και Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), οι Εμπορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και Καλαμαριάς, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), οι σύλλογοι Δικηγορικός (ΔΣΘ) και Φαρμακευτικός Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδος, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Εμπορίου, ο Σύλλογος Οπτικών-Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Κοσμηματοπωλών-Ωρολογοπωλών.