Προβληματισμός για την «τρύπα» στα έσοδα

Έντονο προβληματισμό στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκαλεί η πορεία του προϋπολογισμού λόγω της υστέρησης κατά 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, καθώς για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος για το 2014 θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 8,4 δισ. ευρώ.

 

Με βάση τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό μέχρι την εκπνοή του 2014, οι εισπράξεις από φόρους, από 41,717 δισ. ευρώ που ήταν στο ενδεκάμηνο, θα πρέπει να φθάσουν τα 50,149 δισ. ευρώ, πράγμα που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο

 

Το κλίμα επιδεινώνει η πολιτική αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα στη χώρα, που μπορεί να δημιουργήσει τάσεις στάσης πληρωμών από τους φορολογουμένους που έχουν φθάσει και ξεπεράσει τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών.

 

Με βάση τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό μέχρι την εκπνοή του 2014, οι εισπράξεις από φόρους, από 41,717 δισ. ευρώ που ήταν στο ενδεκάμηνο, θα πρέπει να φθάσουν τα 50,149 δισ. ευρώ, πράγμα που χαρακτηρίζεται πλέον εξαιρετικά δύσκολο. Μάλιστα, από αυτά σίγουρα μπορούν να θεωρούνται τα 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,139 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015 και τα υπόλοιπα από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

 

Επίσης, από τα 8,4 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ αφορά τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα εξοφληθούν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, αλλά δημοσιονομικά θα «μετρήσουν» στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014.

 

Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, αλλά την ίδια ώρα καταγράφεται υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων. Στα φορολογικά έσοδα η «τρύπα» φθάνει τα 650 εκ. ευρώ κυρίως λόγω της αβεβαιότητας και των αμφιταλαντεύσεων στη νέα ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέδωσε τις αστοχίες στα έσοδα στις υψηλότερες επιστροφές φόρων, κατά περίπου 200 εκ. ευρώ, στην καθυστέρηση εισροής ορισμένων πόρων στο σκέλος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 200 εκ. ευρώ, καθώς και στην υστέρηση, περίπου κατά 650 εκ. ευρώ, των φορολογικών εσόδων, κυρίως των φόρων εισοδήματος, εξαιτίας και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε για το εύρος εφαρμογής του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κατάσταση αντιστρέφεται με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου, αναφέροντας ότι μέχρι χθες οι επικυρωμένες αιτήσεις ανήλθαν στις 73.878, το ύψος των ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 850 εκ. ευρώ και οι εισπράξεις έναντι ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 34 εκ. ευρώ.

 

Την ίδια ώρα οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ κινούνται εντός στόχων, αφού, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, από τις τρεις πρώτες δόσεις εισπράχθηκε το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων σταδιακά ανακάμπτουν και ειδικά τον Νοέμβριο ανήλθαν στα 730 εκ. ευρώ.

 

Την ίδια ώρα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 47,732 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,851 εκ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2015 (49,582 εκ. ευρώ).

 

Πηγή: Έθνος