Πρυτανικές ΑΠΘ: Μάχη δύο υποψήφιων

Στρωμένος με απρόοπτα φαίνεται ότι είναι ο δρόμος προς τις επαναληπτικές πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ. Σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος, ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης  κατέθεσε ένσταση ζητώντας να πραγματοποιηθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές και μάλιστα με κάλπη και όχι ηλεκτρονικά, ενώ ο έτερος υποψήφιος, καθηγητής Γιάννης Παπαδογιάννης, δήλωσε ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη.

 

Το Συμβούλιο Ιδρύματος (ΣΙ), με 11 ψήφους υπέρ κι ένα «παρών», έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αναβολής της διαδικασίας, με το σκεπτικό ότι «το συμφέρον του πανεπιστημίου αλλά και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιτάσσουν να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι επαναληπτικές πρυτανικές εκλογές». Οπότε οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, και η αναμέτρηση τελικά θα γίνει ανάμεσα στους καθηγητές Περικλή Μήτκα και Ανδρέα Γιαννακουδάκη.

Μ’ αυτά τα δεδομένα είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, αφού με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει στον πρώτο απόλυτη ισοψηφία. Το μόνο που αλλάζει αναφορικά με τις ημερομηνίες είναι ότι μετακινείται για την προσεχή Δευτέρα η διαδικτυακή παρουσίαση των δύο πλέον υποψηφίων στην ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου, όπως λέει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΙ Βασίλης Ταρλατζής, «να δοθεί μια χρονική παράταση για την καλύτερη προετοιμασία των υποψήφιων πρυτάνεων».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, το ΣΙ έκρινε (επίσης με 11 ψήφους υπέρ κι ένα «παρών») ότι δεν συντρέχουν λόγοι να μη γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επικαλούμενο την τροποποίηση του σχετικού νόμου που προβλέπει ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά και ότι το σύστημα «Ζευς» έχει πιστοποιηθεί ως έγκυρο από το υπουργείο Παιδείας.

 


Δύο τελικά θα είναι οι διεκδικητές της θέσης του πρύτανη του ΑΠΘ στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 13 Ιανουαρίου: ο Περικλής Μήτκας και ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης.


 

«ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΛΑΘΗ»

 

Σε δήλωσή του ο κ. Γιαννακουδάκης τονίζει ότι «η απόφαση του ΣΙ να διενεργήσει τις πρυτανικές εκλογές εν μέσω των κοινοβουλευτικών εκλογών έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των λαθών που ήδη έχει κάνει.

 

Το ΣΙ οφείλει με βάση τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ανόθευτης και ελεύθερης εκδήλωσης της λαϊκής βούλησης (άρθρο 52 συντάγματος) και προς αποτροπή έγερσης υπονοιών μεροληπτικών πράξεων και έλλειψης αντικειμενικότητας να αναστείλει τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών μέχρι την ολοκλήρωση των βουλευτικών και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Επίσης, η εμμονή του ΣΙ να διενεργήσει τις εκλογές ξανά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ διεξάγεται ακόμη εισαγγελική έρευνα σχετικά με την αξιοπιστία του συστήματος και την ανόθευτη βούληση των εκλεκτόρων, είναι τουλάχιστον προκλητική».

 

Γ. Παπαδογιάννης: Αποσύρεται για να διευκολύνει

 

Την αιφνιδιαστική απόφαση του να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΙ ο καθηγητής Χημείας Γιάννης Παπαδογιάννης (φωτ.).Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησης του, «το συμφέρον του πανεπιστημίου και το κύρος των θεσμικών του οργάνων, μονοπρόσωπων και πολυπρόσωπων, πρέπει να βρίσκονται πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις…

Για να διευκολύνω την ομαλή και ταχεία διεξαγωγή των εκλογών, αποσύρω την υποψηφιότητά μου κι εύχομαι στον πρύτανη που θα εκλεγεί καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει».

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία