«Ψαλίδι» στις επικουρικές και τα εφάπαξ – Μειώνονται τα μερίσματα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170€, γενναίο «ψαλίδι» σε εφάπαξ και μέρισμα, αυστηρό πλαφόν στις πολλαπλές συντάξεις και Εθνική Σύνταξη δύο ταχυτήτων μπαίνουν στο τραπέζι για να αποφευχθούν μειώσεις στον βασικό κορμό των κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, η κυβέρνηση θα επιλέξει τελικά να υπάρξει αύξηση των εισφορών κατά 1% και όχι 1,5% κάτι που θα σημάνει μείωση των εσόδων από τα 600 εκατομμύρια στα 320 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν στο στόχαστρο οι επικουρικές συντάξεις από τα 170 ευρώ και πάνω για τις οποίες θα υπάρξει μείωση.

Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι τα εφαπαξ, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού μειώνονται κατά 5%.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους, περίπου 415.000, που έχουν τρεις και περισσότερες συντάξεις, μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.

Το μέρισμα του Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 30% ενώ η μεγάλη μάχη δίδεται στο θέμα της εθνικής σύνταξης για την οποία οι δανειστές πιέζουν να μειωθεί κάτω από τα 384 ευρώ η οποία μάλιστα θα πρέπει να δίδεται μετά τα 20 έτη και όχι στα 15 έτη που ισχύει σήμερα.