Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από το Α’ θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο που τροποποιεί τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα στο δημόσιο, για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, μέσω ΑΣΕΠ και με την συνδρομή εταιρειών του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Δίνεται πλέον η ευκαιρία στους πολλούς άξιους δημόσιους υπάλληλους που «κλείνουν τελευταίοι τα φώτα» να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλει, αντίθετα, ότι επιχειρείται ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης.

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής.

 

Στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση, να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.

 

«Είναι ένα νομοσχέδιο όμως το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Διότι οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε να κάνουμε σε μία δημόσια διοίκηση, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι τραυματισμένη και προβληματική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τον πολίτη με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε, η οποία ενδεχομένως δεν σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, θα πρέπει να ξεκινήσει από την ηγεσία την ίδια της δημόσιας διοίκησης, από τους φυσικούς προϊσταμένους, τους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές και τους τμηματάρχες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σύμφωνα με τον υπουργό.

 

«Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε συνεντεύξεις με διαφάνεια, με εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων και των όσων παίρνουν συνεντεύξεις, ώστε να μην έχουμε ζητήματα, τα οποία να παραπέμπουν σε πρακτικές που ενδεχομένως όντως να ήταν προβληματικές στο παρελθόν. Γι’ αυτό οι συνεντεύξεις, όπως και οι γραπτές εξετάσεις, θα διεξάγονται με την ευθύνη του ΑΣΕΠ», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ως καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος ο αρμόδιος υπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης, πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές.

 

«Το λέω ανοιχτά. Ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πιο μπροστά σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού απ’ ό,τι είναι η δημόσια διοίκηση. Και αυτή η τεχνογνωσία είναι ανάγκη να μεταφερθεί στο Δημόσιο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Πρόκειται για ένα νέο σύστημα επιλογής των ηγετών της δημόσιας διοίκησης διαφορετικό από αυτό του παρελθόντος, που θα αξιοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, μακριά από οποιαδήποτε κομματική χειραγώγηση», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Αντιπολίτευση: Ευνοούνται οι ημέτεροι

 

Η Αφροδίτη Σταμπουλή, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι, ενώ το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι έρχεται να θεραπεύσει τις αδυναμίες του ν. 3839/2010, ανατρέπει εκείνες τις διατάξεις του που ήταν ευρύτερα αποδεκτές, διότι προέβλεπαν μια διαδικασία ανάδειξης προϊσταμένων των δημοσίων υπηρεσιών με μοριοδότηση μετρήσιμων προσόντων και οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, και αφήνει απροσδιόριστο περιθώριο να διαιωνίζονται οι πρακτικές των μεταβατικών διατάξεών του και μάλιστα με ευνοημένα τα ίδια πρόσωπα τα οποία επωφελήθηκαν και στο παρελθόν.

 

«Κάποια στιγμή, όλοι οφείλουμε να μπούμε μπροστά στις ευθύνες μας. Πέρα από υπεκφυγές, πέρα από γενικολογίες, πέρα από καταγγελτικό λόγο, οφείλουμε να πούμε τι είναι αυτό που όλοι μαζί ονομάζουμε σύγχρονο σύστημα, αντικειμενικό, σύστημα αρίστων επιλογών», κάλεσε το Σώμα ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ.

 

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξέφρασε τη θέση των ΑΝΕΛ ότι η αξιοκρατία δεν πραγματώνεται μόνο με τεστ και συνεντεύξεις και ζήτησε τη μοριοδότηση όλων ανεξαιρέτως των πιστοποιημένων προσόντων όλων των δημοσίων υπαλλήλων για όλες τις επιλογές, προαγωγές και κρίσεις.

 

Όπως υποστήριξε για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής, ο ειδικός αγορητής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, το νομοσχέδιο στοχεύει στην πλήρη άλωση των θέσεων προϊσταμένων από την κυβέρνηση και στην εγκαθίδρυση μιας διοικητικής πυραμίδας, κομματικά ελεγχόμενης και υποταγμένης σε αυτήν.

 

«Πρέπει να ξαναδούμε με άλλο πρίσμα το τι ακριβώς υπηρετεί πέραν της τεχνικής και τεχνοκρατικής και γραφειοκρατικής και δημοσιοϋπαλληλικής πλευράς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε ο Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας πως πρέπει να αξιολογούνται και οι υπουργοί για να αποκτήσει αξιοπιστία το πολιτικό σύστημα.

 

«Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας κρατικής διοίκησης πιο συγκεντρωτικής, επιτελικής, στενά δεμένης με τους μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετικής απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

 

Για νομοσχέδιο που μας πάει δεκαετίες πίσω, εγκαθιδρύοντας το φαύλο πελατειακό κράτος από το οποίο -υποτίθεται- θέλει να αποστασιοποιηθεί, μίλησε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών η Θεοδώρα Τζάκρη.