Πυρά Ερντογάν κατά των οίκων αξιολόγησης -Στο «κόκκινο» οι σχέσεις με Moody’s και Fitch

Για υποκινούμενες από πολιτικά κίνητρα αξιολογήσεις κατηγόρησε τους οίκους αξιολόγησης Moody’s Investors Service και Fitch Ratings ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προειδοποίησε ότι θα διακόψει τις σχέσεις της Τουρκίας μαζί τους, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες για τις αρνητικές συνέπειες που είναι πιθανόν να έχει για την τουρκική οικονομία η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα μετά τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά το ταξίδι επιστροφής του από το Κατάρ χθες το βράδυ ότι αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα και δεν αποτελούν εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

«Εχουμε διακόψει τη συνεργασία μας με την Standard & Poor’s και, εάν συνεχίσουν σε αυτήν την οδό, μπορώ να πω στον πρωθυπουργό να διακόψει τη συνεργασία και με αυτούς (τους δύο οίκους αξιολόγησης) επίσης. Αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο», είπε.

Ο οίκος Standard & Poor’s ανακοίνωσε πέρυσι ότι δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει συμφωνία με την Αγκυρα ώστε να προσφέρει πλήρη αξιολόγηση για την Τουρκία και ότι θα εκδίδει αυτόκλητα μόνο αξιολογήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επενδυτών.

Η Τουρκία αντέδρασε οργισμένα τον Μάιο του 2012, όταν ο οίκος μετέτρεψε από θετική σε σταθερή την προοπτική του αξιόχρεου της χώρας. Τότε ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι η Αγκυρα δεν θα αναγνωρίζει πλέον τον οίκο, χαρακτηρίζοντας «ιδεολογική» την αξιολόγησή του.

Ο οίκος Fitch, που έχει βαθμολογήσει την Τουρκία με ΒΒΒ με σταθερή προοπτική, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει πολιτικές πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην πορεία προς τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Ο Moody’s, ο οποίος βαθμολογεί με Baa3 την Τουρκία με αρνητική προοπτική, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές δεν θα επιλύσει τα πιστωτικά προβλήματα της χώρας και ότι η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί.