Ραχόι: Με τις μεταρρυθμίσεις απαντήσαμε στην κρίση

Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στο διακύβευμα για μία Ευρώπη με σταθερότητα και βεβαιότητα έδωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, στις κοινές του δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Ο Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσκληση στην Αθήνα, καθώς όπως είπε είχε την ευκαιρία να δει από κοντά «την πανέμορφη αυτή χώρα».

 

«Έχω συνεργαστεί με τον κ.Σαμαρά και υπήρξα μάρτυρας της δυναμικής του και όλων των προσπαθειών που έκανε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση (…). Είναι ένας πραγματικός leader», δήλωσε ο Ραχόι, πλέκοντας το εγκώμιο στον Αντώνη Σαμαρά.

 

«Ευχαριστώ για την υποστήριξη που όλη η Ελλάδα δείχνει στην Ισπανία, όπως και η Ισπανία στην Ελλάδα. Με τον Αντώνη Σαμαρά ανταλλάξαμε απόψεις για σημαντικά θέματα όπως η απάντηση της ΕΕ στους τζιχαντιστές και το ρόλο των δύο χωρών που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να προστατέψουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και την Ευρώπη γενικά στο γεωστρατηγικό μέρος», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι για το πλάνο «συμφωνήσαμε για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη».

 

«Με την Ελλάδα έχουμε πολλά κοινά στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής. Δεν βλέπουμε μόνο ένα φίλο, αλλά μοιραζόμαστε τη Μεσόγειο και το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Συμμετέχουμε σε διεθνείς διοργανώσεις και συσκέψεις», σημείωσε.

 

«Όσο για το μέλλον μας, είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μία διαδικασία που έζησε δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης», τόνισε ο κ.Ραχόι, επισημαίνοντας ότι «το επιστέγασμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το κοινό νόμισμα».

 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «με τις μεταρρυθμίσεις μπορέσαμε να απαντήσουμε στην κρίση, υπήρξαν βέβαια αμφιβολίες και δυσκολίες. Και οι δύο χώρες επλήγησαν από βαθιές κρίσεις. Ελλάδα και Ισπανία έζησαν δυσκολίες, χάθηκαν δουλειές και κάναμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ήταν αναγκαίες για να κάνουμε καλύτερες τις οικονομίες μας. Οι μεταρρυθμίσεις σε Ελλάδα και Ισπανία δίνουν καρπούς».

 

«Είμαστε δύο από τις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μετά από πολλά χρόνια. Η Ελλάδα έχει ήδη ένα πρωτογενές πλεόνασμα και στην ισπανία αυτό που βλέπουμε είναι ότι θα υπάξρουν περισσότερες θέσεις εργασίες. Αν συνεχίσουμε με τις πολιτικές που έχουμε δημιουργήσει θα έχουμε ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε σταθερότητα, βεβαιότητα και εμπιστοσύνη και όχι αβεβαιότητα και μία επισφαλή κατάσταση. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη», πρόσθεσε.

 

«Θέλουμε μία Ευρώπη δυαντή και σταθερή, αλλά χρειαζόμαστε ισχυρές χώρες και κυβερνήσεις που θα σεβαστούν όλα αυτά που έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να πραγματοποιηθούν», είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε για τις εκλογές στην Καταλονία, σημειώνοντας ότι σε μία συγκυρία που υπάρχει φως για έξοδο από την οικονομική κρίση οι εκλογές δεν θα ήταν ότι καλύτερο.

 

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος που επαγγέλλεται ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν μπορεί κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ευρώπη να αλλάζουν οι συμφωνίες.