Ρέγκλινγκ: Μεταρυθμίσεις για να υπάρξει… «success story»

ΦΩΤΟ: EPA

ΦΩΤΟ: EPA

Το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ τόνισε ότι οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να σκεφτούν την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους με άλλες μορφές, ανάλογα με τις ανάγκες και τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Σημείωσε δε ότι τέσσερις από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αποτελούν «success stories», με την Ελλάδα να παραμένει μία ιδιαίτερη περίπτωση που θα αποτελέσει επίσης «success story», μόνο αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν είναι «βαρέλι χωρίς πάτο» και αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ακολουθήσει τις άλλες χώρες στην έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις πιθανώς να είναι αρκετά οδυνηρές για τις χώρες, αλλά έκανε λόγο για ουσιαστικά οφέλη. Πρόσθεσε δε ότι σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, οι χώρες σε πρόγραμμα έλαβαν «πραγματική αλληλεγγύη» από τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στα χαμηλότερα επιτόκια με οποία δανείζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, σε σύγκριση με τα επιτόκια της αγοράς, και εξήγησε ότι νομικά, ο ESM δεν αποτελεί μέρος της Ε.Ε., αλλά υπάρχει λογοδοσία μέσω των εθνικών κοινοβουλίων.