RIGOLETTO στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

G.Verdi

RIGOLETTO

20, 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου

Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

St. PetersburgChamberOpera

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αρχίζει από φέτος μια συνεργασία με το θέατρο «St. PetersburgChamberOpera»,το τρίτο μεγαλύτερο θέατρο όπερας στη Ρωσία, με έδρα την Αγία Πετρούπολη.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, στις 20, 21, 22 και 23Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών το «Rigoletto» του Verdi. Μία από τις γνωστότερες όπερες του Ιταλού συνθέτη, σε λιμπρέτο τουΦραντσέσκο Μαρία Πιάβεκαι βασισμένο στοθεατρικό έργοτουΒίκτοροςΟυγκώ «Ο βασιλιάς διασκεδάζει» (LeRoi s’amuse).

Το πρώτο από τα αριστουργήματα της ώριμης περιόδου του, πρωτοπαρουσιάσθηκε το1851στο θέατρο «Λα Φενίτσε» της Βενετίας και χαρακτηρίζεται από την δραματική της υπόθεση, τους έντονους χαρακτήρες και τη θαυμάσια μουσική της.Παρά το γεγονός ότι το έργο παραλίγο να μην ανέβει εξαιτίας της αυστριακής λογοκρισίας, η πρεμιέρα ήταν ένας αδιαμφισβήτητος θρίαμβος καιάρια «Ladonna è mobile» τραγουδιόταν σε όλη τη Βενετία το επόμενο πρωί.

Στον εικοστό αιώνα η όπερα έγινε αναπόσπαστο τμήμα του οπερατικού ρεπερτορίου και εμφανίζεται στη δέκατη θέση του καταλόγου των πιο πολυπαιγμένων έργων όπερας σε όλο τον κόσμο.

Σκηνοθετημένη από τονΓιούριΑλεξάντροφ, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θέατρο «St. PetersburgChamberOpera», έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όπερας της Ρωσίας, βραβευμένο με το ειδικό βραβείο της κυβέρνησης της Ρωσίας «για εξαιρετική συμβολή στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της τέχνης» και το υψηλότερο βραβείο θεάτρου της Αγίας Πετρούπολης «GoldenSpotlights».

Με την εκατονταμελή αποστολή έρχονται η ορχήστρα και η χορωδία της St. PetersburgChamberOpera και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τραγουδούνε μια πλειάδα σπουδαίων Ρώσων λυρικών τραγουδιστών.

Οι παραστάσεις έχουν χαμηλό προνομιακό εισιτήριογια το κοινό της Θεσσαλονίκης,που καθορίστηκε από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό της πόλης να απολαύσει ένα έργο υψηλών προδιαγραφών.

Πρωταγωνιστούν

Δούκας της Μάντουας: SERGEI ALESCHENKO, VLADISLAV MAZANKINT

Ριγολέττος: YURI BORSCHEV, VLADIMIRCELEBROVSKYI

Τζίλντα: EYGENIA KRAVCHENKO,KAROLINA SHAPOVALOVA,OLESIA GORDEEVA

Σπαραφουτσίλε, ένας δολοφόνος: MIROSLAV MOLCHANOV, EYGENII SOLODOVNIKOV, GEVORG GRIGORIAN

Μανταλένα, αδελφή του Σπαραφουτσίλε: NATALIA VOROBIEVA, LARISA POMINOVA

Τζοβάννα, φίλη της Μανταλένας: NATALIA KOCHUBEI,VIKTORIA MARTEMIANOVA

Κόμης Μοντερόνε: MIROSLAV MOLCHANOV,EYGENII SOLODOVNIKOV,GEVORG GRIGORIAN

Μαρούλλο,ένας αυλικός:EGOR CHUBAKOV

Μπόρσα, ένας αυλικός: LEONTII SALENSKYI

Κόμης Τσεπράνο: ANTON  MOROZOV

ΚόμησσαΤσεπράνο: SOFIA NEKRASOVA

Корη του ΜοντερονεTATIANA KRAUZE

Ακόλουθος: NATALIA KOCHUBEI,KAROLINA SHAPOVALOVA

Περίληψη

Η δράση τοποθετείται στη Μάντουα του 16ου αιώνα και αφηγείται τον έρωτα της Τζίλντα, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντουας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Ο Δούκας της Μάντοβας είναι ένας ηγεμόνας σκληρός και επιπόλαιος ενώ μοναδική του έγνοια είναι η κατάκτηση των γυναικών της περιοχής. Βοηθός στα σκοτεινά του σχέδια είναι ο γελωτοποιός του, ο καμπούρης Ριγκολέτο, ο οποίος στο βάθος όμως ζηλεύει και μισεί τον Δούκα. Την κόρη του ο Ριγκολέτο, την Τζίλντα, την κρατά μακριά από το παλάτι για να την προστατέψει.

Ο Δούκας βάζει και απαγάγουν την Τζίλντα για λογαριασμό του, εκείνη αντιδρά μη γνωρίζοντας ότι ο απαγωγέας της και ο φτωχός φοιτητής είναι το ίδιο πρόσωπο.Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ο θυμός τού Ριγκολέτο είναι πράγματι τρομερός. Δεν διστάζει να πληρώσει έναν επαγγελματία δολοφόνο, τον Σπαραφουτσίλε, προκειμένου να σκοτώσει τον Δούκα. Τότε η Μανταλένα, αδελφή του υποψήφιου δολοφόνου, πείθει τον αδελφό της να μη σκοτώσει τον νέο αλλά ανταυτού τον πρώτο άγνωστο που θα εμφανιστεί. Η Τζίλντα, που κρυφακούει τη συζήτηση, αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της, παίρνοντας τη θέση του. Χτυπάει την πόρτα μεταμφιεσμένη σε ζητιάνο, θυσιάζοντας με τον τρόπο αυτόν τη ζωή της για τον άνθρωπο που αγαπά. Η μοίρα έχει τα δικά της σχέδια καθώς η εκδίκηση αυτή στρέφεται εναντίον του Ριγολέττο και κορυφώνεται δραματικά με τη δολοφονία της κόρης του. Καθώς ξεψυχά στα χέρια του ίδιου του πατέρα της, από το βάθος της σκηνής ακούγεται το ερωτικό τραγούδι του Δούκα…

Πληροφορίες:

Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)

Παραστάσεις:Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Ώραέναρξης: 20.00

Παραγωγή: St. Petersburg Chamber Opera

Συμπαραγωγή και διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Υπό την αιγίδα της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης.

Τηλέφωνο πληροφοριών:2310 602599

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/etaireia-makedonikwn-spoudwn/g-verdi-rigoletto/

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Έφη Τσαμπάζη