Ρίχνουν στη μάχη τα A-10 οι ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών

Το ικανότερο αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορίας για «χειρουργικά» πλήγματα μικρών στόχων στο έδαφος και καταστροφής τεθωρακισμένων αναλαμβάνει δράση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για τον περιορισμό της ισχύος τους σε Συρία και Ιράκ.

 

Τις προηγούμενες ημέρες σμήνη από A-10 Thunderbolt προσγειώθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε μία από τις αεροπορικές βάσεις που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να ενταχθούν στο δυναμικό του 332ου Σώματος της Αεροπορίας που ενεργοποιείται εκ νέου.

Πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στην υποστήριξη επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται ιδανικό για πλήγματα μικρών στόχων και θωρακισμένων οχημάτων, καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του του επιτρέπουν να πετά πολύ κοντά στους στόχους του και να χτυπά αστραπιαία και με χειρουργική ακρίβεια, αντί να τους προσβάλλει από μεγάλο ύψος.

«Χτισμένο» γύρω από ένα μυδράλιο των 30 χιλιοστών, το μεγαλύτερο που έχει χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφος, το A-10 διαθέτει κόκ-πιτ θωρακισμένο με τιτάνιο και κάλυμμα που προσφέρει πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο στον πιλότο, ώστε να μπορεί να εμπλέκεται σε μάχες και να δέχεται πυρά με αποτελεσματικότητα και τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο.

 

Η επανενεργοποίηση των A-10 ωστόσο προκαλεί και νέα ένταση στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, καθώς στο Πεντάγωνο το τελευταίο διάστημα προσπαθούσαν να παροπλίσουν οριστικά τα περίπου 300 τελευταία αεροσκάφη, παρότι ήταν τα πλέον αγαπημένα των δυτικών στρατιωτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Μάλιστα, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για περιορισμό των αμυντικών δαπανών, η κίνηση αυτή κατά πολλούς θα συμβάλει στην περαιτέρω καθυστέρηση της πλήρους ανάπτυξης και επιχειρησιακής ένταξης των νέων μαχητικών F-35 στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.