Ρίχτερ σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον φόρο στα ακίνητα

«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία ακινήτων, με επίκεντρο τον ΕΝΦΙΑ και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Χθες, από το πρωί, ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο κομμάτων για τους συντελεστές φορολογίας, το αφορολόγητο όριο και τις πηγές αναπλήρωσης των εσόδων που θα επιφέρουν οι ανατροπές στο ισχύον καθεστώς.

 

Ωστόσο, με βάση τις εξαγγελίες, το σκηνικό στη φορολογία ακινήτων παραμένει θολό, καθώς δεν αποσαφηνίζονται κρίσιμες παράμετροι των αλλαγών και τα κόμματα περιορίζονται σε ασαφείς διακηρύξεις για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα.

 

Μείωση εισπράξεων 

 

H ΝΔ κάνει λόγο για αισθητή μείωση των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ το 2015, πράγμα που μεταφράζεται σε «κούρεμα» του φόρου κατά 30%, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει το ακριβές όριο της αξίας με βάση το οποίο η ακίνητη περιουσία θεωρείται μεγάλη και θα φορολογηθεί, υπογραμμίζοντας ότι με το νέο σύστημα φορολογίας τα έσοδα θα μειωθούν γύρω στο 1,4 δισ. ευρώ, από 2,6 δια ευρώ.

Τις «φωτιές άναψε» η δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη ότι το αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα είναι γύρω στα 450.000 ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην ερώτηση αν θα υπάρχει και ποιο θα είναι το ατομικό αφορολόγητο όριο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση είπε ότι «είμαι αρμόδιος για θέματα κοινωνικής και όχι οικονομικής πολιτικής. 

 

Αυτό, όμως, που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα n όποια εξαγγελία γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το συγκεκριμένο αφορολόγητο όριο θα λάβει υπόψη τη δέσμευσή του για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, δηλαδή για εναρμόνισή τους με τα σημερινά επίπεδα των εμπορικών και πραγματικών αξιών τους. Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα, ειδικά με τον ΕΝΦΙΑ, είναι μια ληστεία».

Στις δηλώσεις Στρατούλη απάντησε η ΝΔ, με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρία Σπυράκη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα στη φορολογία ακινήτων που θα επιβαρύνει τη μεσαία τάξη, αφού όπως υποστήριξε «ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ έχουν 172.000 φυσικά πρόσωπα. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βασίζει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που προτείνει σε μια τόσο μικρή φορολογική βάση. Εμφανώς και θα ζητήσει από τους φορολογούμενους που έχουν ένα διαμέρισμα και ένα σπίτι στο χωριό να καλύψουν τη μαύρη τρύπα που δημιουργούν η αστάθεια και οι υποσχέσεις τους».

Τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης πήρε το κόμμα της αξιωματικής Για δραστικό «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30% για το 2015 κάνει λόγο n ΝΔ αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωση επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησής του θα είναι n κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του αφορολογήτου της πρώτης κατοικίας μέχρι ένα ορισμένο ύψος αξίας και η θέσπιση ενός Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ένας φόρος ο οποίος δεν θα αφορά τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, και θα είναι έντονα προοδευτικός.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την περιουσία των πολιτών θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με σήμερα. Ο φόρος αυτός θα αφορά τις πραγματικά μεγάλες ιδιοκτησίες, Μήπως γι’ αυτές είναι που κόπτεται η κ. Σπυράκη;».

Νέο επεισόδιο στην κόντρα ξέσπασε με αφορμή την τοποθέτηση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιου σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ, στην οποία επανέλαβε τη θέση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς να προσδιορίζει το ακριβές όριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο θα επιβληθεί ο φόρος.

«Επειδή ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να τετραπλασιάσει τον φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη», δήλωσε n εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Από την πλευρά της η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο και εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της καταργησης του.

Στην πολιτική διαμάχη παρενέβη η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για το θέμα του φόρου περιουσίας, τονίζει ότι «η ΝΔ προτείνει αόριστα τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με το ΑΕΠ.

Όμως η αναμενόμενη άνοδος του ΑΕΠ δεν εγγυάται την ουσιαστική μείωση των βαρών του ΕΝΦΙΑ για κάθε φορολογούμενο», ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αντί του ΕΝΦΙΑ την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Η επιβολή ΦΜΑΠ. Άνω των 500.000 ευρώ, που θα αποφέρει έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ ετησίως, σημαίνει ότι η μεσοσταθμική επιβάρυνση των 140.000 περίπου φορολογουμένων θα ανέλθει στα 10.000 ευρώ ανά φορολογούμενο».

 

Πηγή: Έθνος