Ρωσία: Αναμένουμε το επίσημο πόρισμα

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Το Κρεμλίνο τονίζει ότι οποιεσδήποτε θεωρίες για το αίτιο της συντριβής του αεροπλάνου της ρωσικής εταιρίας Kogalymavia, το Σάββατο στη Χερσόνησο του Σινά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι, είναι εκτιμήσεις και ότι μόνο η επίσημη έρευνα μπορεί να προσδιορίσει τι συνέβη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολίαζε δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να οργάνωσε τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ρωσικού αεροπλάνου.

Ο κ. Πεσκόφ ανέφερε ότι ρωσικά αεροπλάνα εξακολουθούν να πετούν προς και από το αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία και η Βρετανία έχουν αναστείλει τις πτήσεις.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε κυβερνητική συνεδρίαση ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου στην Αίγυπτο, ωστόσο διέταξε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Επιμένει η Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία επανέλαβε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα μία οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από μία βομβιστική επίθεση κατά του ρωσικού αεροσκάφους.

Οταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πίσω από την αεροπορική καταστροφή, ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε: «Το Ισλαμικό Κράτος-Σινά ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, το έκανε αμέσως μετά τη συντριβή.

»Εξετάσαμε το σύνολο των πληροφοριών, περιλαμβανομένης αυτής της ανάληψης ευθύνης, αλλά φυσικά μαζί με πλήθος άλλων πληροφοριών και οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτελεί σημαντική πιθανότητα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει εντός της ημέρας νέας έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης, μετά την απόφαση του Λονδίνου να διακόψει τις πτήσεις ανάμεσα στο Σαρμ Ελ Σέιχ και τη Μ. Βρετανία.

Ο κ. Χάμοντ ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές αρχές συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές για τη λήψη έκτακτων μέτρων με στόχο τον επαναπατρισμό των χιλιάδων Βρετανών τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτηυ ότι διαθέτει «νέες πληροφορίες» που υποστηρίζουν την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.

Στο Δουβλίνο, η ιρλανδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η οποία συμμετέχει στις επίσημες έρευνες για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, απαγόρευσε τις πτήσεις των ιρλανδικών αεροσκαφών προς και από τη χερσόνησο του Σινά, καθώς και τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου επάνω από τη χερσόνησο.

Στη Μόσχα, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας), ο Κονσταντίν Κοζατσόφ, επέκρινε τη βρετανική απόφαση λέγοντας ότι αντανακλά την αντίθεση του Λονδίνου στις ρωσικές ενέργειες στη Συρία. «Υπάρχει γεωπολιτική αντίθεση στις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία», είπε.