Ρωσία: Νέες συνομιλίες για Ουκρανία-Δεκτή μια αποζημίωση από Γαλλία για τα Μιστράλ

Την δέσμευσή της να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ για νέο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, εξέφρασε η Ρωσία, διαμηνύοντας παράλληλα στο Παρίσι ότι θα δεχόταν χρηματική αποζημίωση για την μη παράδοση των πολεμικών ελικοπτεροφόρων πλοίων «Μιστράλ».

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν το Κίεβο, η Μόσχα, εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

 

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Πούτιν, ο Γιούρι Ουσάκοφ, η Μόσχα είναι έτοιμη «να κάνει τα πάντα ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ αυτή την εβδομάδα». «Θεωρώ ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε.

 

Σύο ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, ο Ουσάκοφ, σχολιάζοντας την διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας είχε ως αφορμή την απόφαση του Παρισιού να αναστείλει επ΄αόριστον την παράδοση του πρώτου από τα δύο “Μιστράλ” επικαλούμενο τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ο Ουσάκοφ δήλωσε:

 

«Και οι δύο επιλογές μας ταιριάζουν-ή τα πλοία, ή η αποζημίωση. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν πρέπει να επιστραφούν».