Ρωσικά πλοία θα δένουν σε κυπριακά λιμάνια

Με την υπογραφή μίας σημαντικής συμφωνίας, που προβλέπει τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισφραγίστηκαν οι συνομιλίες που είχαν χθες στη Ρωσία ο πρόεδρος Πούτιν και ο Ν. Αναστασιάδης, σε μία επίσκεψη η οποία επιβεβαίωσε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.

Oι συνομιλίες που είχαν χθες στη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών

 

Η σχετική συμφωνία προβλέπει την παροχή ναυτικών διευκολύνσεων στο ρωσικό ναυτικό και συγκεκριμένα των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά και σε ανθρωπιστικές αποστολές.

 

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Μόσχα βλέπει το μέλλον αυτής της συνεργασίας με την Κύπρο ως συμπληρωματική της ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας που έχει αποκαταστήσει με την Αίγυπτο, η οποία θα καλύψει εάν απαιτηθεί το κενό που θα δημιουργήσει για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο η σταδιακή «απώλεια» της Συρίας.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφτηκαν ακόμη δέκα συμφωνίες που αφορούν κοινές δράσεις στον πολιτικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό και επιστημονικό τομέα, τη συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών, την οικονομική συνεργασία σε θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας και τουρισμού, συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης, επιστήμης και έρευνας, ενώ υπογράφτηκε και μνημόνιο προώθησης επενδύσεων.

 

Κυρώσεις ΕΕ

Ο κ. Πούτιν, αποδίδοντας και στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας την κάμψη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, εξήρε τη στάση της Κύπρου στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλλει στη ρευστότητα της Κύπρου ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση χρέους. Συμφωνήθηκε επίσης η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και εταιρειών, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις αμοιβαία επωφελείς.

 

Ηδη, πάντως, η Δούμα με απόφασή της ενέκρινε την αναδιάρθρωση του δανείου 2,5 δισ. δολαρίων που έχει δοθεί στην Κύπρο, δίνοντας ανάσα στην κυπριακή κυβέρνηση. Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η Κύπρος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα και τη φιλοσοφία των κυρώσεων, κάτι που επαναλαμβάνει -όπως είπε- σε κάθε ευρωπαϊκή συνάντηση.

 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου Πούτιν για το Κυπριακό, όπου επανέλαβε τη θέση αρχών της Ρωσίας για συνολική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή.

 

Ο Β. Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι στο παρελθόν είχε υπάρξει ενδιαφέρον για ρωσικές επενδύσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά δεν κερδήθηκε κανένας διαγωνισμός, προσθέτοντας ότι η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ρωσικό ενδιαφέρον για τέτοιου είδους επενδύσεις στο μέλλον.

 

Ο Κύπριος πρόεδρος προσκάλεσε τον Β. Πούτιν να επισκεφθεί την Κύπρο, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί την Αγία Πετρούπολη.

 

Πηγή: Έθνος