Ρωσικό ιστιοπλοϊκό με πέντε αθλητές κρατείται σε λιμάνι της Β. Κορέας

ΦΩΤΟ: REUTERS/DAMIR SAGOLJ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/DAMIR SAGOLJ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα ρωσικό ιστιοπλοϊκό, με πενταμελές πλήρωμα, αναχαιτίστηκε ενώ έπλεε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας από την ακτοφυλακή της Βόρειας Κορέας και οδηγήθηκε σε ένα λιμάνι της χώρας, όπως ανέφεραν σήμερα Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η Πιονγκγιάνγκ «μας ενημέρωσε ότι το σκάφος μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Κιμτσάεκ» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, μιλώντας στο πρακτορείο RIA Novosti. «Τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους. Αναμένουμε μια εξήγηση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας» συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι Ρώσοι διπλωμάτες προσπαθούν να λάβουν άδεια για να έρθουν σε επαφή με το πλήρωμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, στο ιστιοπλοϊκό Elfin επέβαιναν Ρώσοι αθλητές που κατευθύνονταν στο Βλαδιβοστόκ αφού είχαν συμμετάσχει σε έναν αγώνα στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Ο αντιπρόεδρος μιας τοπικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, Γεβγκένι Χρομτσένκο, είπε ότι το Elfin εντοπίστηκε από βορειοκορεατικά αλιευτικά ενώ έπλεε σε απόσταση 85 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Βόρειας Κορέας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας.

Ο Ντενίς Σαμσόνοφ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Πιονγκγιάνγκ, είπε ότι η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε στις βορειοκορεατικές αρχές και ζητά «την άμεση απελευθέρωση του πληρώματος».