Ρωσικός «Μεγάλος Αδελφός» παρακολουθεί σπίτια και γραφεία σε 250 χώρες

Ρωσική ιστοσελίδα «παρακολουθεί» υλικό από χιλιάδες διαδικτυακές κάμερες σε 250 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, «κλέβοντας» εικόνες από web κάμερες, κλειστά κυκλώματα σε σπίτια και γραφεία, αλλά ακόμη και από μόνιτορ για μωρά.

 

Στο ρωσικό σάιτ φθάνουν πλάνα από γραφεία και σπίτια μέχρι γυμναστήρια σε χώρες όπως η Βρετανία. Ο…εισβολέας εκμεταλλεύεται «αδυναμίες» όπως π.χ. συστήματα που δεν απαιτούν καν log-in για να μπει μέσα ο χρήστης, ή άλλα με default κωδικούς τους οποίους δεν φροντίζουν να αλλάξουν όσοι τοποθετούν διαδικτυακές κάμερες προκειμένου να ελέγχουν τι γίνεται στο σπίτι τους ενόσω λείπουν.

 

Η βάση δεδομένων της ρωσικής ιστοσελίδας περιλαμβάνει 4.591 κάμερες στις ΗΠΑ, 2.059 στην Γαλλία και 1.576 στην Ολλανδία. Συνολικά γίνεται αναμετάδοση υλικού από περισσότερες από 250 χώρες, ακόμη και από αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Νικαράγουα, το Πακιστάν, η Κένυα, η Παραγουάη και η Ζιμπάμπουε.

 

Η ιστοσελίδα λειτουργεί εδώ και ένα μήνα και κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή, πληκτρολογώντας τους default log-in και κωδικούς που είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο.

 

O φερόμενος διαχειριστής του σάιτ, ισχυρίστηκε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο SkyNews, ότι ο σκοπός του ήταν να δείξει πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα και να κρούσει έτσι των κώδωνα του κινδύνου στους χρήστες, ώστε να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας.

 

Μάλιστα ο διαχειριστής υποστήριξε ότι το σάιτ θα κατέβει «μόνο όταν όλες οι κάμερες θα είναι προστατευμένες με κωδικούς».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που κάνει ελκυστική μια web κάμερα- εν ολίγοις η πρόσβαση στο βιντεοσκοπηθέν υλικό από μακριά- μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μειονέκτημα, αν αναλογιστεί κανείς, ότι αυτό που μπορεί να κάνει διαδικτυακά ο νόμιμος χρήστης, να ελέγξει δηλαδή το υλικό μέσω διαδικτύου, μπορεί άνετα να το κάνει και ένα τρίτο πρόσωπο, χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη.

 

Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι ειδήμονες το SkyNews, σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο μια μηχανή αναζήτησης αρκεί για να σε βοηθήσει να εντοπίσεις μια κάμερα που δεν είναι ασφαλής.