«Ρουκέτα» Σόιμπλε: Συζήτηση για το χρέος μετά το 2018 – Προέχει ο «κόφτης»

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Εφικτή θεωρεί την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, εφόσον έχουν ως τότε ολοκληρωθεί και οι εκκρεμούσες νομοθετικές διαδικασίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για το χρέος, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού και εξήγησε: Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος.

«Ορίσαμε μια διαδικασία, την οποία, όπως περιγράφεται και στη δήλωση του Eurogroup, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί. Από τη μια πλευρά σημειώνεται πως ό,τι υπάγεται στη διαχείριση του χρέους -τεχνικές λειτουργίες τις οποίες μπορεί να αναλάβει ο ESM στο πλαίσιο των δικών του δράσεων για αναχρηματοδότηση- μπορούν να γίνουν άμεσα.

Αυτό είναι τεχνικό θέμα που δεν έχει να κάνει με την ουσία του προγράμματος. Πέρα από αυτό αποφασίστηκε ότι, εάν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και εάν υπάρξει ένα κενό και ο αυτόματος μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί -άρα δύο προϋποθέσεις- και τότε είναι ακόμη αναγκαίο να γίνει συζήτηση για μέτρα σε ό,τι αφορά το χρέος, τότε θα είμαστε πρόθυμοι να μπούμε σε μια συζήτηση», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, είπε ότι υπό αυτή την έννοια αποσαφηνίστηκε η εντολή εργασίας της Συνόδου Κορυφής από το καλοκαίρι 2015 και προσέθεσε: «Τώρα αναφέρονται συγκεκριμένα κάποια θέματα, για τα οποία θα μπορέσουμε τότε να σκεφτούμε, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι έχουν ήδη αποφασιστεί κάποια πράγματα.

Αυτό που κατά βάση συζητούμε είναι “ένας οδικός χάρτης για έναν οδικό χάρτη”, δηλαδή συμφωνήσαμε μια διαδικασία, ώστε στο τέλος να αποφασίσουμε μια διαδικασία και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας υπάρχει ένα τελευταίο βήμα, όπου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018, θα συζητήσουμε πιθανώς -εάν οι δύο προϋποθέσεις που προανέφερα υπάρχουν- ποια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν σε ό,τι αφορά το χρέος». Αυτό ρητά δεν είναι κούρεμα χρέους, τόνισε ο εκπρόσωπος του Βολφγκανγκ Σόιμπλε και ανέφερε ότι όλοι στο Eurogroup ήταν σύμφωνοι επ’ αυτού, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ρητά ότι αυτή η συζήτηση και οι συνεννοήσεις που περιλαμβάνονται στη Δήλωση (του Eurogroup) δεν συνιστούν ουσιώδη αλλαγή στο πρόγραμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν συνιστά τεχνικό μέτρο, αλλά πηγαίνει σαφώς πέρα από το θέμα διαχείρισης χρέους: «Αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού με μέτρα για το χρέος, τότε για αυτό έχουν εισαχθεί κάποια στοιχεία στην συζήτηση ως πιθανά στοιχεία.

Αλλά και αυτό δεν είναι κάτι επαναστατικό, διότι η Σύνοδος Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού μίλησε ήδη για αναδιάρθρωση του χρέους και πρόκειται ακριβώς για αυτά τα θέματα. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι απλώς αναδεικνύονται κάποιοι πιθανοί τρόποι», δήλωσε. «Αυτό που έκανε ο κ. Ρέγκλινγκ στο Eurogroup ήταν να φέρει τέσσερα πιθανά στοιχεία στην συζήτηση, αλλά τονίζω ότι δεν έγινε συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για λεπτομέρειες.

Όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στη διαχείριση χρέους, αλλά στην πιο ευρεία συζήτηση. Τώρα υπάρχει μια εντολή εργασίας στο τεχνικό επίπεδο (EWG), να επεξεργαστεί αυτή τη ρήτρα για το χρέος ως τις 24 Μαΐου. Αυτές οι συνομιλίες θα τρέξουν τις επόμενες εβδομάδες. Θα είναι σίγουρα πολύ εντατικές και στις 24 θα δούμε σε ποια διατύπωση θα καταλήξουμε. Σημαντικό, όμως, είναι ότι έχουμε ένα συνολικό αποτέλεσμα -επιτυχής ολοκλήρωση, αυτόματος μηχανισμός- και τότε μπορούμε υπό τις αναφερθείσες προϋποθέσεις και μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, να συζητήσουμε και για τη μείωση του βάρους του χρέους», προσέθεσε.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι στις 24 Μαΐου δεν θα αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα οδηγούσαν αναγκαστικά σε μια αλλαγή του προγράμματος. «Θα αναδείξουμε δρόμους πώς, υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, στο τέλος, μετά το 2018, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση για το χρέος».

Επισήμανε δε ότι ο ESM δίνει στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα χρήματα υπό πολύ συμφέροντες όρους και ο ίδιος αναχρηματοδοτείται από τις αγορές. «Το θέμα είναι κατά βάση πώς μπορεί κανείς να βελτιστοποιήσει την αναχρηματοδότηση του ESM στις αγορές κατά τρόπο ώστε με μια μακροπρόθεσμη προοπτική το ελληνικό βάρος χρέους να σταθεροποιηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο», επισήμανε.