Σ. Πέγκας στο radio1d.gr: Οι κοινοί τόποι και οι συνέργειες είναι στο DNA του Ποταμιού

Στο radio1d.gr μίλησε ο υποψήφιος στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Σπύρος Πέγκας. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης κατεβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν κι έχει μπροστά του μια τετραετία γεμάτη ενέργεια στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Πάντα πίστευα πως πρέπει να υπάρχει μια εξέλιξη και μια πρόκληση», λέει ο ίδιος, εξηγώντας πως «υπάρχει και μια ευνοϊκή συγκυρία με το Ποτάμι, φέρνει κάτι καινούργιο και φρέσκο που εκφράζει και μένα, αν και θα συνεχίσω να προσφέρω και στο Δήμο».

 

Ο ίδιος έχει ακούσει όλες αυτές τις θεωρίες περί συμφερόντων που συνοδεύουν το Ποτάμι, αλλά το βλέπει ευρύτερα: «Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο συνωμοσιολογικός λόγος κι αυτό δείχνει την ανάγκη ανανέωσης της πολιτικής. Η πολιτική πράξη έχει δείξει πως τα πράγματα είναι αλλιώς και η ζωή και η πράξη θα δείξει πως όλα αυτά είναι θεωρίες και μόνο».

 

Όσο για το πώς θα συγκεραστούν αυτές οι τόσο διαφορετικές απόψεις και κοσμοθεωρίες στο Ποτάμι φέρνει το τοπικό παράδειγμα: «Εδώ στη Θεσσαλονίκη όλοι έχουμε βιώσει ένα παράδειγμα με μια δύναμη που κατάφερε να κερδίσει το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ποτάμι, όπου υπάρχουν άνθρωποι που ανήκουν στο κέντρο και απλώνονται δεξιά και αριστερά  όλο και περισσότερο».

 

«Η πολιτική εμπεριέχει το συμβιβασμό και το συγκερασμό απόψεων, αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος άσκησης πολιτικής», πιστεύει ο Σπύρος Πέγκας. Το «ζητούμενο από τον κόσμο είναι οι κοινοί τόποι και οι συνέργειε κι αυτό είναι στο DNA του Ποταμιού».

 

Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοδυναμία τονίζει πως «υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια απαξίωσης του Ποταμιού από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω ότι μετά τις εκλογές το τοπίο θα είναι διαφορετικό. Η εποχή των αυτοδυναμιών έχει τελειώσει. Μια Αριστερά θα έπρεπε να κάνει πράξη την απλή αναλογική, αντί να ευαγγελίζεται αυτοδυναμίες, προσβάλει τον ιδεολογικό της πυρήνα αυτή η θέση. Θα ήταν μια πολύ γενναία πράξη να πει δεν θέλω τις 50 έδρες του μπόνους, ακριβώς τώρα που πρόκειται να τις πάρει».

 

Για τη Θεσσαλονίκη ο Σπύρος Πέγκας λέει πως «υπήρξε ένα όραμα και μια στρατηγική στον τομέα του τουρισμού. Κατορθώσαμε να αυξήσουμε τα ποσοτικά δεδομένα και τώρα πάμε στους ποιοτικούς στόχους.  Μιλάμε για την τουριστική εξειδίκευση με άξονες όπως να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα κέντρο σπουδών, αλλά και ο ιατρικός τουρισμός, όπως και η αγορά της πόλης. Επίσης θέλουμε αυτό το έσοδο που μπαίνει στην πόλη να πηγαίνει σε όλη την κοινωνία, όχι μόνο σε πεντάστερα ξενοδοχεία».

 

Ο Σπύρος Πέγκας δηλώνει πως εφόσον εκλεγεί θα δουλέψει για την πόλη: «Υπάρχει μια προσωπική αφήγηση και σκέφτηκα ότι δεν θα προχωρήσει η επιχείρησή μου αν δεν προχωρήσει η πόλη. Τώρα νιώθω ότι πρέπει να βοηθήσω την πόλη να αποτινάξει αυτό το βάρος που έρχεται από ψηλά».

 

Ακούστε την εκπομπή:

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr