Σ. Βογιατζάκη στο radio1d.gr: “Ζούμε σε ένα θέατρο του παραλόγου…”

Η Σοφία Βογιατζάκη μιλάει στο radio1d.gr και στη Φωτεινή Γιολτζίδου για την παράσταση  «Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη», στην οποία πρωταγωνιστεί.

 

1.Ήρθατε στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφορμή την παράσταση «Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη», τη νέα κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, στο θέατρο Αριστοτέλειον. Τί σας εντυπωσιάζει στο κείμενο;

Είναι πραγματικά ένα πολύ ωραίο κείμενο. Δε σου τυχαίνει πάντα να κάνεις δουλειές που σου αρέσουν πολύ. Χαιρόμαστε την ώρα που είμαστε πάνω στη σκηνή. Στο έργο είμαι μία από τις 6 φόνισσες. Ουσιαστικά η ανακρίτρια θέλει να καταφέρει μείωση της ποινής μας, μιας που έχει ήδη αποφασιστεί ότι είμαστε ένοχες και είμαστε και φυλακισμένες. Στο έργο βλέπετε μια ημέρα της ζωής μας, στην οποία βρισκόμαστε μπροστά στην ανακρίτρια. Η κάθε μια από εμάς έχει ¨χτυπήσει κόκκινο¨ και έχει κάνει ένα φόνο. Στην παράσταση έπιασα τον σύζυγό μου με μια Ρωσίδα στο κρεβάτι, μου γύρισε το μάτι, του έβαλα ποντικοφάρμακο στο πρασόρυζο και τον ξέκανα. Βέβαια, ο άντρας μου ήθελε να ζούμε και όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι…

 

2.Πώς θα χαρακτηρίζατε το έργο;

Είναι μαύρη κωμωδία και τα έχει όλα. Έχει τρέλα, γέλιο, γίνονται τα απίστευτα πράγματα πάνω στη σκηνή. Δε βαριέσαι στιγμή. Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι όλοι είμαστε γύρω-τριγύρω, ζούμε πολλά κοινά πράγματα και το θέμα είναι τελικά να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Όλες οι φόνισσες είναι μαζί τελικά και για την ανακρίτρια, η οποία έχει πολύπαθη ζωή και η μία είναι εκεί για την άλλη. Όλες βρισκόμαστε συνεχώς πάνω στην σκηνή, δυόμιση ώρες.

 

3.Στη σημερινή κοινωνία βλέπετε ¨φόνισσες¨;

Η κοινωνία του 2014 είναι γεμάτη εγκλήματα, έχει και φόνισσες και φονιάδες, έχει τα πάντα. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δικαιολογία ή απλώς αιτιολογία. Όταν κάποιος είναι εν θερμώ, μπορεί εν δυνάμει να κάνει τα πάντα. Μπορεί κάτι να σε οδηγήσει σε αυτό που κατά τα άλλα δεν θα έκανες ποτέ. Δοκιμαζόμαστε συνεχώς και παίζουμε με τα όριά μας και τις αντοχές μας. Ειδικά σήμερα, με όλα αυτά που γίνονται στην πολιτική και στην κοινωνία. Ζούμε σε ένα θέατρο του παραλόγου και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρούμε την ψυχραιμία και τη λογική μας. Πρακτικά αυτό δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό. Το προσπαθώ και εγώ κάθε μέρα.

 

4.Πόσο σουρεαλιστική είναι η ζωή μας σήμερα;

Θέλω να πιστεύω ότι ένα έργο ονομάζεται σουρεαλιστικό επειδή αυτό που βλέπουμε, συμβαίνει και γύρω μας. Πάντα το θέατρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Μπορεί να μας φαίνονται ακραία αυτά που γίνονται πάνω στη σκηνή αλλά εμένα μου φαίνεται πιο ακραίο να περπατάνε οι άνθρωποι στο δρόμο και να παραμιλάνε μόνοι τους ή να βλέπω παντού άστεγους και πεινασμένους ανθρώπους να ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια. Υπάρχει κάτι πιο ακραίο από αυτό; Το θέατρο είναι μέρος της κοινωνίας, κομμάτι της.

 

5. Πόσο καιρό θα μείνετε στην πόλη με την παράσταση «Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη»;

Η παράσταση πήρε παράταση και θα μείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι και την εβδομάδα των εκλογών. Την ημέρα δε των εκλογών, θα έχουμε μια παράσταση στις 20.15. Το καλοκαίρι θα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι θα πάει πολύ καλά, μιας που πέρασε το τεστ εδώ. Το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ δύσκολο θεατρικά κοινό. Πολλά αστεία που δεν τα αντιλαμβανόταν το κοινό αλλού, τα πιάνει εδώ. Μου αρέσει πολύ που το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι ένα δίκαιο κοινό. Θα φύγουμε από εδώ πολύ ευχαριστημένοι.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr