«Σαφάρι» στους δρόμους της Τιφλίδας

Ελεύθερα εξακολουθούν να κυκλοφορούν πολλά άγρια και επικίνδυνα ζώα σε περιοχές της Τιφλίδας, μια μέρα μετά τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τον ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας της Γεωργίας, με αποτέλεσμα να διαφύγουν από τα κλουβιά τους.

 

Μολονότι τα περισσότερα ζώα σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καλούν αμέσως την αστυνομία αν δουν αρκούδες, τίγρεις, λιοντάρια ή λεοπαρδάλεις στον δρόμο. “Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσα ζώα κυκλοφορούν έξω ελεύθερα”, εξήγησε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Τιφλίδας, Ζουράμπ Γκουριελίτζε.

 

Την Κυριακή, ένας ιπποπόταμος ήταν μεταξύ των πολλών ζώων που κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν οι αρχές. Σχεδόν 300 ζώα πνίγηκαν από τα νερά της πλημμύρας ενώ άλλα, μεταξύ των οποίων και έξι λύκοι, σκοτώθηκαν από αστυνομικούς. Δύο αρκουδάκια βρέθηκαν ζωντανά σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από τον ζωολογικό κήπο και έχουν ήδη επιστρέψει στα κλουβιά τους.

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε σε χείμαρρο τον ποταμό Βέρε της πόλης και τα νερά του παρέσυραν και κατέστρεψαν αυτοκίνητα, δρόμους και κτίρια. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 9 αγνοούνται ακόμη. Τρεις εργαζόμενοι στον ζωολογικό κήπο είναι μεταξύ των νεκρών και σε αυτούς περιλαμβάνεται και μια γυναίκα η οποία προσπάθησε να σώσει τα λιοντάρια και τις τίγρεις. Πριν από πολλές εβδομάδες η ίδια γυναίκα είχε χάσει το χέρι της όταν της επιτέθηκε μια τίγρη.

 

Οι δρόμοι της πόλης έχουν καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η κυκλοφορία. Την Κυριακή οι αρχές είχαν ζητήσει από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους γιατί έξω κυκλοφορούσαν πολλά άγρια ζώα μεταξύ των οποίων είκοσι λύκοι, οκτώ λιοντάρια, λευκές τίγρεις, τσακάλια και ιαγουάροι. Σήμερα, ημέρα πένθους για τη Γεωργία, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους του δήμου να καθαρίσουν την πόλη.

 

“Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε στο σπίτι όταν η πόλη μας χρειάζεται. Η τραγωδία αυτή δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο”, είπε ένας 20χρονος φοιτητής.

 

Οι ντόπιοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν από αύριο στις δουλειές τους αλλά η αστυνομία τους συμβούλευσε να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους γιατί πολλοί δρόμοι θα παραμείνουν αδιάβατοι για μέρες.

 

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι ζημιές ανέρχονται στα 45 εκατομμύρια λάρι (περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια).