Σακελλαρίδης: Δεν μιλάμε για αδιέξοδο, θα υπάρξει συμφωνία

Για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

 

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο, γνωρίζαμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, όταν οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι σκληρές και όταν η κυβέρνηση αυτή έχει εκλεγεί με σαφή εντολή», δήλωσε ο κ.Σακελλαρίδης.

 

«Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για μία επωφελή λύση και περιμένουμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στην ανάρτηση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αλλά και να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.

 

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όμως δεν θέλουν διάρθρωση του χρέους. Για να υπάρχει συγκερασμός των απόψεων αυτών καταλήγουν στον κοινό τόπο όχι αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα η πρόταση να μην έχει κανένα ούτε το ένα ούτε το άλλο θετικό στοιχείο για την κυβέρνηση. Τίθεται το ερώτημα επομένως αν θέλουν το ΔΝΤ σε όλες του τις θέσεις, και στο ζήτημα του χρέους, και πώς απαντούν σε αυτό», σημείωσε.

 

Για το ενδεχόμενο δημοψήφισμα ή εκλογές, ο κ.Σακελλαρίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη βουλή πριν από μερικές ημέρες, τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εντολή να κυβερνήσει για μία τετραετία. «Στα πλαίσια αυτής κινούμαστε και μας υπαγορεύει να διαπραγματευτούμε σκληρά, να μή δεχτούμε άλλα μέτρα λιτότητας. Από αυτή τη λαϊκή εντολή καλυπτόμαστε. Δεν είναι στο τραπέζι εκλογές-δημοψήφισμα, χωρίς ωστόσο να φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή», τόνισε.

 

Ερωτηθείς αν έχει ζητηθεί επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ ή μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την πολιτική λύση, όπως ζητεί η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει στα πλάνα κάποια τέτοια πρόταση για έκτακτη σύνοδο. Ο πρωθυπουργός ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με ηγέτες, το ίδιο θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».

 

Σε ερώτηση για plan b από πλευράς της κυβέρνησης σε περίπτωση αδιεξόδου, ο κ.Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι το deadline είναι να βρεθεί επωφελής λύση, δεν έχουν τεθεί τελεσίγραφα, η κυβέρνηση δεν δέχεται εκβιασμούς. «Πεποίθησή μας είναι ότι αυτό που θα πρυτανεύσει δεν θα είναι οι φωνές που θέλουν να επιβάλουν σκληρή πειθαρχία στην ευρώπη σε μία λογική απέναντι στις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης, αντιθέτως θα πρυτανεύσουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη μία χώρα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης να μπορέσει να αναπνεύσει», σημείωσε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

 

«Αυτό που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι είναι ότι καμία πλευρά δεν συμφέρει να μην υπάρξει συμφωνία. Κανείς, ούτε η ελληνική πλευρά ούτε οι πιστωτές δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο μη συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Αναφορικά με τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στους πιστωτές, ο κ.Σακελλαρίδης επεσήμανε ό τι η κυβέρνηση «πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι το 2,5% για το δημοσιονομικό κενό, παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε για το 2015, καλύπτονταν από διοικητικά μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων – που έχει αποφέρει 500 εκατ. Αντίστοιχα προτείναμε για το 0,6% του ΑΕΠ μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή», ενώ επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πρόταση για μείωση αμυντικών δαπανών όχι όμως ύψους 400 εκατ. ευρώ

 

Ερωτηθείς για μία πιθανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε ότι «οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτά, ώστε όποιος αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού πάντα τόξου, ζήτήσει ενημέρωση, πληροφόρηση ή συνάντηση, ο πρωθυπουργός θαα ανταποκριθεί θετικά». Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε και συνεχάρη την κ.Φώφη Γεννηματά για την εκλογή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας ότι την κάλεσε για να της παράσχει μια ενημέρωση

 

Σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής λογιστικού χρέους της Βουλής ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «αυτό θα είναι υποβοηθητικό για τις διαπραγματεύσεις».