Σάλος από τις δηλώσεις Μπαλτά για τα «χιτλερικά» σχολεία

Θύελλα ξεσήκωσε ο χαρακτηρισμός «χιτλερικά» που φέρεται να χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, αναφερόμενος στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία.

 

Την παραίτησή τους υπέβαλλαν όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων μετά από το νέο ναυάγιο στη συνάντηση του προεδρείου τους με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των σχολείων Γιάννης Αντωνίου αποκάλυψε μάλιστα, όπως ανέφερε tovima.gr, ότι ο υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα υποστήριξε ότι «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό». Λίγα λεπτά αργότερα ξανασκέφτηκε τη φράση του και είπε «είμαι ίσως λίγο υπερβολικός», αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.
Παρών στην συνάντηση ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημ. Χασάπης ο οποίος σε επιθετικό ύφος είπε προς τους εκπροσώπους των σχολείων όταν δήλωσαν ότι διοικούν 60 σχολεία σε όλη τη χώρα και έχουν την ευθύνη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, ότι «δεν διοικούν τίποτα» και πως «δεν είναι αξιολογημένοι». 

Να σημειωθεί ότι για την επιλογή των καθηγητών των πειραματικών σχολείων έγινε αξιολόγηση πριν τη λειτουργία τους και απομακρύνθηκε περίπου το 40% των εκπαιδευτικών τους.
Η επίκληση της αξιολόγησης στο υπουργείο Παιδείας προκάλεσε την αντίδραση των παρισταμένων.
«Δεν μου έχουν μιλήσει στη ζωή μου ποτέ τόσο προσβλητικά» είπε ο Γ. Αντωνίου, «έχω δει πολλούς υπουργούς ως σήμερα και απ’ ό,τι κατάλαβα δεν έχουν κανένα σχέδιο για τα σχολεία μας. Έχουν μόνο την ιδεοληψία τους».

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων συντάσσουν τώρα επιστολές παραίτησης τους και την ερχόμενη εβδομάδα δίνουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Κατόπιν αυτού, ο θεσμός τινάζεται όντως στον αέρα. ‘Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να έχει καν εξεταστεί η συνολική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως άλλωστε δήλωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.

Στην επιστολή παραίτησής τους τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων ανέφεραν:

Παραίτηση των μελών της διοικούσας επιτροπής των Προτυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ)

Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην προοπτική αυτή επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο έργο με συγκεκριμένες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, με εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών που ανέλαβαν την υλοποίηση του εγχειρήματος, με τη γενικευμένη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών θεσμών. 

Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ’ αρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο. 

Επομένως η ΔΕΠΠΣ, η οποία αμέσως έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του κ. Υπουργού, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της οριστικής της παραίτησης.

  • Γεώργιος Θεόφ. Καλκάνης, Πρόεδρος
  • Γιάννης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος
  • Τάκης Δέγλερης
  • Κώστας Ραβάνης
  • Βασιλική Ζιάκα
  • Παναγιώτης Πήλιουρας
  • Γιάννης Σωσσίδης 
  • Αικατερίνη Ριζάκη (Γραμματέας της ΔΕΠΠΣ)

Καραγκούνης: «Ενας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στον χώρο της Παιδείας»

Το θέμα των πειραματικών σχολείων και των παραιτήσεων της ΔΕΠΠΣ εξέλαβε πολιτικές διαστάσεις με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για «χρεοκοπημένες ιδεοληψίες».

«Ενας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στον χώρο της Παιδείας» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κληθείς να σχολιάσει τα όσα φέρεται να είπε ο υπουργός Παιδείας περί «χιτλερικών» σχολείων, όπως υποστηρίζουν μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αρ. Μπαλτά. 

Ο Κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι «ο κ. Μπαλτάς απευθυνόμενος σε εκπροσώπους πρότυπων και πειραματικών σχολείων εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών “μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό” προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη», ενώ σημείωσε ότι «στην ίδια συνάντηση ο γγ του Υπουργείου Παιδείας Δ. Χασάπης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των σχολείων, λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε ότι «μετά τις ύβρεις και την επιθετικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων υπέβαλαν την παραίτησή τους» και κατέληξε: «Αποδεικνύεται σήμερα με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας».

Υπουργείο Παιδείας: «Το τερατούργημα Διαμαντοπούλου»

Την ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη για τα πρότυπα σχολεία σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας. «Γελάσαμε πολύ με την ανακοίνωση της ΝΔ στην οποία επισημαίνουν “έναν Μπαλτά και έναν Χασάπη στο χώρο της Παιδείας”. 

Το συγκεκριμένο κόμμα δεν διακρινόταν ποτέ για την ποιότητα των ευφυολογημάτων του αλλά εδώ όντως έπεσε μέσα: Φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά (σ.σ. υπουργός Παιδείας) και Χασάπη (σ.σ. νέος γενικός γραμματέας) μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου» ανέφεραν. 

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, και με αφορμή την παραίτηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων μετά τη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: 

«Αποδεικνύεται, σήμερα, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας.  Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στο χώρο της Παιδείας»