Σαμαράς: Δεν είχα πρόθεση να μην παραδώσω στον Αλέξη Τσίπρα

Στη διάψευση των κατηγοριών που ακούστηκαν εναντίον του ότι δνε θέλησε να παραδώσει στο νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, μετά τις εκλογές.

 

Εξέφρασε εκ νέου τους φόβους της ΝΔ που είχαν εκφραστεί και προελογικά για τους κινδύνους από την ακύρωση συμφωνιών όπως με τη Cosco και τη ΔΕΗ, ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ θα συναινέσει με όποια μέτρα της νέας κυβέρνησης συμφωνεί.

 

Ο κ.Σαμαράς είπε ότι το γεγονός ότι τηλεφώνησε το βράδυ των εκλογών στον κ.Τσίπρα για να τον συγχαρεί, αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση εκ μέρους του να μην παραστεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει στο νέο πρωθυπουργό, αλλά έτσι συμφωνήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εστρεψε τα πυρά του εναντίον όσων έσπευσαν να τον κατηγορήσουν, λέγοντας ότι γνωρίζουν ότι όλα αυτά είναι ψέμματα και υποστήριξε ότι δεν είχε ενημέρωση για την ακριβή ώρα που θα πήγαινε ο κ.Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου και ότι δεν είχε καμμία πρόθεση να μην παραβρεθεί για να παραδώσει την πρωθυπουργία.

 

Είπε ακόμη ότι η ΝΔ, παρόλο που έχασε τις εκλογές, δεν έχασε την εκλογική της δύναμη και πρόσθεσε ότι αν είχε κερδίσει στις εκλογές θα είναι προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και θα είχε κλείσει ταχύτερα τη συμφωνία με τους δανειστές.

 

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση και σημείωσε ότι πρώτος στόχος της παραμένει η στήριξη της μεσαίας τάξης.

 

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης θα προταθεί αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Βρούτσης. Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έχει ήδη οριστεί ο Κώστας Καραγκούνης.

 

Οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν

 

«Πολύ σύντομα η παράταξη θα κληθεί να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ άντεξε, στάθηκε όρθια, έχασε μόνο 107.000 ψήφους σε σχέση με το 2012 και προανήγγειλε πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Αρνήθηκε δε την ευθύνη για το ότι δεν παρέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

«Εγώ ήμουν εκείνος που του τηλεφώνησα για να τον συγχαρώ το βράδυ της Κυριακής» ανέφερε. Αντίθετα, όπως είπε, κατά την προεκλογική περίοδο δεν είχε πει τίποτε εναντίον του νυν πρωθυπουργού, ενώ «ο κ. Τσίπρας ήταν που έβριζε τη ΝΔ».

 

«Η δικαίωση της ΝΔ θα έλθει σύντομα» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι την ημέρα των εκλογών υπήρξε έλλειψη εκλογικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο δεν υπήρχε εκπροσώπηση στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης.

 

Είπε ακόμη ότι δεν προβλήθηκε αρκετά η μεταρρυθμιστική ατζέντα και ότι στο εξής θα επικεντρώσει «στη στήριξη της μεσαίας τάξης, που είναι η ραχοκοκαλιά της παράταξης, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας».

 

«Θα τη στηρίξουμε και θα στηριχθούμε στη μεσαία τάξη» τόνισε. Επιπλέον, ανέφερε ότι το κόμμα θα προτείνει για αντιπρόεδρο της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη και ότι ορίζει νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση. Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έχει ήδη οριστεί ο Κώστας Καραγκούνης.

 

Προανήγγειλε, δε, την ανασυγκρότηση της παράταξης με τη δημιουργία άτυπου Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι προαναφερθέντες, καθώς επίσης και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και άλλα πρόσωπα, που θα ορίσει ο κ. Σαμαράς.

 

Ο τέως πρωθυπουργός επιτέθηκε στη νέα κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας: «Εμείς θέλουμε στέρεα την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι «αν οι ιδεοληψίες τους υπονομεύσουν τις βασικές σταθερές, τότε η ΝΔ θα αντιδράσει», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν».

 

Είπε ακόμη ότι οι πρώτες ενδείξεις από τη νέα κυβέρνηση επιβεβαιώνουν τους κινδύνους που υπογράμμισε η ΝΔ προεκλογικά και αναφέρθηκε στις εθνικοποιήσεις, την ακύρωση συμφωνιών όπως με την Cosco, την ΔΕΗ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

 

Σημείωσε ότι στην προεκλογική περίοδο το σύνθημά του ήταν «αλήθεια και ευθύνη» και τώρα είναι η «ενότητα», ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται ούτε χαλάρωση, ούτε εσωστρέφεια. «Κέρδισαν προς στιγμήν με ψέματα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

 

«Αυτό δεν θα συνεχιστεί και πολύ σύντομα η παράταξη θα κληθεί να παίξει ξανά τον ιστορικό της ρόλο. Η αισιοδοξία είναι πλέον το σημαντικό στοιχείο. Εμείς μείναμε όρθιοι, ενώ εκείνοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και τις αντιφάσεις τους».

 

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Ο κ. Σαμαράς δείχνει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη την περασμένη Κυριακή. Συνεχίζει να μιλά σα να μην έχει καταδικαστεί η πολιτική του από τον ελληνικό λαό. Επιμένει στα ψέματα και την κινδυνολογία, παραμένοντας ο πιο θερμός υποστηρικτής της λιτότητας. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα ποια πλευρά θα στηρίξει στη διαπραγμάτευση που ήδη έχει ξεκινήσει» σχολίασε, με ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ.