Σαρλ Μισέλ: Θα επεκτείνουμε τη δράση μας κατά της βίας των τζιχαντιστών

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Το Βέλγιο θα δαπανήσει επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ στον αγώνα κατά της βίας των τζιχαντιστών, δήλωσε  ο πρωθυπουργός του, Σαρλ Μισέλ, με τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων για την καταπολέμηση της διάδοσης της γλώσσας του μίσους, τον εντοπισμό πιθανών εξτρεμιστών και την ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σε ομιλία του προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο κ. Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και ένα έτος, πρόσθεσε ότι το Βέλγιο θα εισαγάγει επίσης σειρά μέτρων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων θα είναι η φυλάκιση των τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία και το κλείσιμο μη αναγνωρισμένων τόπων λατρείας.

Οι επιθέσεις οι οποίες διαπράχθηκαν στο Παρίσι, πρόσθεσε, έχουν τις ρίζες τους στη Συρία και «διαπράχθηκαν από έναν βελγο-γαλλικό πυρήνα. Θα πολεμήσουμε τους εχθρούς της ελευθερίας, σεβόμενοι το κράτος δικαίου. Για τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν από τη Συρία στο Βέλγιο, η θέση τους είναι στις φυλακές. Για τους άλλους ανθρώπους που θα εντοπίζονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας, μια υποχρεωτική διαδικασία θα επιτρέπει να καταλήγουμε στο να φορούν ηλεκτρονικό βραχιολάκι για να τους έχουμε υπό παρακολούθηση», σημείωσε.

Ο κ. Μισέλ απέρριψε εξάλλου τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σε βάρος των βελγικών δυνάμεων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι πληροφορίες που δόθηκαν από το Βέλγιο συνέβαλαν στη διεξαγωγή, την Τετάρτη, της επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας κατά πυρήνα τζιχαντιστών στο Σεν Ντενί, στα προάστια του Παρισιού.

Το Βέλγιο βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που γίνονται για τις επιθέσεις της Παρασκευής στην γαλλική πρωτεύουσα μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον δύο από τους δράστες διέμεναν στη χώρα αυτή.