Σάββας Αναστασιάδης: Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική

Η ομιλία του Αν.Τομεάρχη Εξωτερικών ΝΔ, Απόδημου Ελληνισμού,  Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, 16.06.2018

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιδίωξη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η επίλυση του Σκοπιανού προβλήματος με έναν τρόπο, όμως, που να μην γεννά νέα προβλήματα, ίσως και μεγαλύτερα, που θα εκδηλωθούν πιθανότατα μετά, όταν οι σημερινές ηγεσίες δεν θα είναι πλέον στην εξουσία. Αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν να πετύχουν μία λύση με όνομα το οποίο να μην παραπέμπει σε αλυτρωτισμό και επίκληση πλαστής μακεδονικής ταυτότητας. Αυτή ήταν η εθνική γραμμή.

Δυστυχώς, σήμερα η Κυβέρνηση υποχωρεί από αυτή την εθνική γραμμή. Ο κ. Τσίπρας παραχώρησε την ταυτότητα στους γείτονές μας, τους έδωσε το δικαίωμα να επιλέξουν όνομα, το οποίο και αποδέχτηκε.

Όταν, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε για λύση για ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα προσπαθούμε πρώτα, κύριε Υπουργέ, να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, κόλπα και κουτοπονηριές. Φαίνεται, όμως, ότι εσείς στην Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας, αυτό δεν το καταλάβατε ούτε το επιδιώξατε. Πήγατε σε διαπραγμάτευση έχοντας απέναντί σας τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού και, βεβαίως, και της Βουλής.

Αντιμετωπίσατε ένα μεγάλο εθνικό θέμα με μία ευκολία που αγγίζει τα όρια της επιπολαιότητας. Ξεκινήσατε τη διαπραγμάτευση με ένα θεμελιώδες λάθος, με την παραδοχή ότι η απέναντι πλευρά έχει δίκιο. Όταν λέτε, και το επικαλείστε και εδώ σήμερα, ότι εκατόν σαράντα χώρες αναγνώρισαν ή λένε αυτή τη χώρα «Μακεδονία», δέχεστε ότι η άλλη πλευρά έχει δίκιο.

Αγνοείτε, όμως, εσκεμμένα ίσως, ότι βαρύτητα για την απέναντι πλευρά έχει η ελληνική αναγνώριση. Αν δεν ήταν έτσι, δεν θα επέμεναν και δεν θα ζητούσαν διακαώς και οι γείτονές μας, αλλά δεν θα πίεζαν και οι ξένοι για την ελληνική αναγνώριση. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς περνάει από την Ελλάδα. Αυτή ήταν η παρακαταθήκη που σας άφησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2008 στο Βουκουρέστι. Εσείς, όμως, δεν την αξιοποιήσατε.

Και, επειδή τις τελευταίες ημέρες επικαλεστήκατε πάρα πολλές φορές την απόφαση του Βουκουρεστίου διαστρεβλώνοντάς την όμως ως άλλοθι, νομίζω ότι η τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη χθες, που ήταν τότε Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και η δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού, που επικαλέστηκε την τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη, ξεκαθαρίζει τα πράγματα και δίνει το στίγμα των διαφορών που έχουν οι δύο θέσεις, η θέση σας και η θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ισχυρισμοί σας τώρα για την ανάγκη συμφωνίας για να αποτελέσει η Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, νομίζω ότι είναι αστείες και για μωρά παιδιά. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα διαχρονικά αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, είναι η δεύτερη επενδυτική χώρα στα Σκόπια και, βεβαίως, οι Σκοπιανοί ποτέ δεν σταμάτησαν να κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη, τις αγορές και τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό, λοιπόν, το επιχείρημα που επικαλείστε είναι αβάσιμο.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, της συμφωνίας σας είναι τραγικό και εθνικά επιζήμιο. Ο κ. Τσίπρας ταπείνωσε τη χώρα και τον λαό του, συμφώνησε με την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας ερήμην της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και της ελληνικής Βουλής. Δεν τολμήσατε να πάτε στον λαό ούτε να το φέρετε για ψήφιση μέσα στη Βουλή. Τη στέλνετε στο μέλλον τη συμφωνία, ίσως στην άλλη Βουλή, και βγάζετε έτσι ταυτόχρονα από τη δύσκολη θέση τον εταίρο σας, τον κ. Καμμένο, για να πουλάει ανέξοδο πατριωτισμό.

Πρόκειται για μια μεγάλη ραδιουργία αυτή η συμφωνία. Η αποδοχή εκ μέρους του κ. Τσίπρα της μακεδονικής εθνότητας, σε συνδυασμό με την αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας, ενισχύουν το ιδεολόγημα του μακεδονισμού, το οποίο έχει στον πυρήνα του το αφήγημα της διαμελισμένης Μακεδονίας.

Είναι αδιανόητο πώς τα αποδεχθήκατε αυτά. Το ότι μέχρι σήμερα η χώρα αυτή ονομαζόταν σκέτο Μακεδονία και τώρα θα ονομάζεται, αν ονομάζεται, «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείτε, είναι άκρως παραπλανητικό. Γιατί προσπαθείτε να παρακάμψετε μια κρίσιμη ειδοποιό διαφορά. Γιατί μέχρι σήμερα η χώρα αυτή δεν είχε την έγκριση της Ελλάδας. Από εδώ και στο εξής θα έχει την έγκριση και την υπογραφή του κ. Τσίπρα.

Για να δούμε, όμως, τι δώσαμε και τι πήραμε.

Αναγνωρίσαμε γλώσσα στη γείτονα χώρα. Τα περί αστερίσκων είναι αστεία και για αφελείς. Τους βαφτίσαμε «Μακεδόνες». Και τα εμπορικά σήματα και οι ονομασίες θα κριθούν από διεθνή Επιτροπή, πότε; Όταν θα δώσουμε εμείς ύπαρξη σε αυτό το κράτος. Με την υπογραφή μας θα κριθεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλα αυτά τα εθνικά σήματα. Καταλαβαίνετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Αν δεν το καταλαβαίνετε, κύριε Λαζαρίδη, και, κυρία Κόλλια, θα το καταλάβετε όταν έρθει η πρώτη διεθνής δικαστική διεκδίκηση. Όμως, τότε θα είναι πολύ αργά για εσάς. Η συμφωνία είναι κακή, είναι κάκιστη. Εμείς δεν τη δεχόμαστε. Ταπεινώνει τον ελληνικό λαό. Είναι σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση.

Και καλούμαστε όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων, κυρίως της βορείου Ελλάδος, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ναι, κυρία Κόλλια, και να σταθούμε απέναντι στη συνείδησή μας και στην ιστορία μας. Εμείς θα το κάνουμε, θα τιμήσουμε όσους έδωσαν το αίμα τους για τη Μακεδονία, που είναι μία και ελληνική.

Ευχαριστώ πολύ.