Σχολεία: Μεγάλη η συμμετοχή στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή των εκπαιδευτικών των σχολείων στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας που έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, που «έστησε» σε χρόνο – ρεκόρ το υπουργείο Παιδείας, ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται σε σχολεία 16, επιπλέον, νομών της χώρας. Πρόκειται για τους νομούς Δράμας, Έβρου, Ροδόπης, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κιλκίς, Πέλλας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Λασιθίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύνολο 999 προσκληθέντων, συμμετείχαν 890, κάτι που μεταφράζεται σε συμμετοχή 89% περίπου. Το ποσοστό αυτό φανερώνει ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, από σχολεία όλης της χώρας, αγκάλιασε την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και της Νίκης Κεραμέως.

Νίκη Κεραμέως: Κάθε εκπαιδευτικός διαθέτει μια εικονική τάξη
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, απηύθυνε κάλεσμα χθες στους εκπαιδευτικούς, δηλώνοντας τα εξής:

«Η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι ιδιαιτέρως απλή στη χρήση της. Κάθε εκπαιδευτικός διαθέτει μια εικονική τάξη με την οποία οι μαθητές συνδέονται, και έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί μαζί τους υλικό (έγγραφα, παρουσιάσεις), να διαμοιραστεί μαζί τους την οθόνη τους, ενώ μπορεί ακόμη να επιβάλει απόλυτη σιγή στην τάξη, και οι μαθητές μπορούν να ζητήσουν το λόγο και να υποβάλουν ερωτήσεις. Υπάρχει συνεπώς πλήρης διάδραση εκπαιδευτικού και μαθητών. Για όσους μαθητές τυχόν δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για διαδικτυακή σύνδεση, η συμμετοχή στη διαδικτυακή πλατφόρμα δύναται να γίνει και μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης με αστική χρέωση.»

»Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο άμεσα στις έκτακτες συνθήκες, δρα προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης να ενεργοποιηθούν, να υιοθετήσουν και να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία.»

Δείτε τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε αυτόν τον σύνδεσμο.

ΟΛΜΕ: Το δημόσιο σχολείο θα σταθεί για άλλη μια φορά στο ύψος του
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σχολίασε σχετικά ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στη δίνη της οποίας βρίσκεται και η εκπαίδευση με την αναστολή των μαθημάτων στα σχολεία και, εν γένει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για δύο εβδομάδες, προς το παρόν.

«Στο επίκεντρο της ανησυχίας όλων των εκπαιδευτικών βρίσκεται καταρχάς το ζήτημα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας με τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό τον κρουσμάτων του ιού. Ωστόσο στον προβληματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας βρίσκεται και το πώς, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και των δομικών περιορισμών, το δημόσιο σχολείο θα σταθεί για άλλη μια φορά πλάι στους μαθητές και τις μαθήτριές του, εξασφαλίζοντας μια κατά το δυνατόν επαφή με τη μαθησιακή διαδικασία, η οποία απότομα διεκόπη λόγω της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΛΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από τους αρμοδίους να ληφθεί μέριμνα για τους μαθητές αλλά και για κάποιους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν στα σπίτια τους τον απαραίτητο εξοπλισμό.


Πηγή: iefimerida.gr