ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Με αφορμή την μεγάλη σε έκταση καταστροφή του Σέιχ Σου από το έντομο-φονιά των πεύκων

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει σημειωθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, με τη νέκρωση χιλιάδων δένδρων (από τα 25 τμήματα του περιαστικού δάσους, έχουν ήδη προσβληθεί τα 10 τμήματα περίπου σε ποσοστό 20-30% της έκτασης) από την παρουσία του εντόμου-φονιά των πεύκων «Tomicus piniperda», αναδεικνύει τη δασοκτόνο πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις και με συνέπεια υλοποιεί και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών και την επιδίωξη διεύρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτά. Αν αυτή δεν εκδηλώνεται τα δάση αφήνονται στην τύχη τους. Είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική ολοκληρωμένης προστασίας, διαχείρισης και οικολογικής ανόρθωσης των δασικών οικοσυστημάτων, που προϋποθέτει ως κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται από τον Συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης της Μακεδονίας – Θράκης  δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί (ποιούμενος την ανάγκην φιλοτιμίαν) για τα ΜΜΕ. Παρά τις προσπάθειες του ελάχιστου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες, οι ευθύνες κυβέρνησης και του εντολοδόχου της στην αποκεντρωμένη διοίκηση είναι τεράστιες. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι και η υποστελέχωση των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, η ελάχιστη χρηματοδότηση, η ανυπαρξία πρόληψης κάθε φυσικού και άλλου κίνδυνου. Γι αυτό π.χ. έχουν λήξει όλες οι διαχειριστικές μελέτες, που έπρεπε να γίνονται κάθε 5 χρονιά από τις δασικές υπηρεσίες κι όχι να χρυσοπληρώνονται, (όταν κάποιες από αυτές γίνονται), σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες. Μελέτες οι οποίες θα εξασφάλιζαν την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείρισή τους με επιστημονικό τρόπο.

Έτσι τα δάση εγκαταλείπονται στο έλεος των ασθενειών, των πυρκαγιών με αποσπασματικά και τελευταίας στιγμής μέτρα σε βάρος της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

Η προστασία του Σέιχ Σου και όλων των δασών να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και  ενίσχυσης του ΚΚΕ, που προτείνει την ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας και διαχείρισης των δασών, και στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.