Σε 80 ανθρώπους το 50% του παγκόσμιου πλούτου

Ακόμα μία έρευνα δείχνει ότι, παρά την κρίση, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι. Ομως, εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκινάει αύριο στο Νταβός, για πρώτη φορά το πλουσιότερο 1% του πλανήτη βρίσκεται σε τροχιά να αποκτήσει περισσότερο συνολικό πλούτο από το υπόλοιπο 99%, εάν δεν αντιμετωπιστούν οι αβυσσαλέες οικονομικές ανισότητες ανά τον πλανήτη.

 

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, το πλουσιότερο 1% του πλανήτη είδε το μερίδιό του επί του παγκόσμιου πλούτου να εκτοξεύεται από το 44% το 2009 στο 48% τον περασμένο χρόνο και, εφόσον η τάση συνεχιστεί, το ποσοστό αυτό θα υπερβεί το 50% το 2016.

 

Αυτό σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο οι 80 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, που αντιπροσωπεύουν αυτό το περίφημο 1% και σήμερα κατέχουν συνολικά 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα έχουν συνολικά μεγαλύτερη περιουσία από τον παγκόσμιο πληθυσμό.

 

Το 2014 ως δισεκατομμυριούχοι κατεγράφησαν 1.645 άτομα και, όπως σημειώνει η Oxfam, η σύνθεση αυτής της προνομιούχας ομάδας «δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτική»: σχεδόν το 30% εξ αυτών είναι πολίτες των ΗΠΑ και το 77% είναι από την αμερικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

Στοιχεία

Το 20% έχουν συμφέροντα στον χρηματοοικονομικό τομέα και πάνω από ένας στους τρεις έχει κληρονομήσει ένα μεγάλο μέρος ή όλη την περιουσία του. Μάλιστα περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα.

 

«Το μέγεθος των παγκόσμιων ανισοτήτων αυξάνεται διαρκώς και, παρόλο που τα ζητήματα αυτά βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα, το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και του υπόλοιπου πληθυσμού διευρύνεται ταχύτατα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Oxfam, Ουίνι Μπιανίμα, τονίζοντας: «Οι φτωχοί πλήττονται διπλά από την αυξανόμενη ανισότητα. Παίρνουν μικρότερο μερίδιο από την οικονομική πίτα και, επειδή οι ακραίες ανισότητες πλήττουν την ανάπτυξη, υπάρχει μικρότερη πίτα για να μοιραστούν».

 

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της Oxfam ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, για να ασκηθεί πίεση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας (21 – 24 Ιανουαρίου), όπου θα παρευρεθούν περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών, 1.500 επιχειρηματίες και εκατοντάδες άλλα δημόσια πρόσωπα.

 

Μάλιστα η οργάνωση θα ζητήσει από τους ηγέτες του Νταβός να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους για τη γεφύρωση των ανισοτήτων και ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης ανέφερε τα μέτρα που θα προταθούν: μείωση της φοροαποφυγής από εταιρείες και πλουσίους, επενδύσεις σε παγκόσμιες δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες (στην υγεία και στην παιδεία), εισαγωγή νομοθεσίας για ίσες αμοιβές και προώθηση οικονομικών πολιτικών που θα δίνουν πιο δίκαιους μισθούς στις γυναίκες και την επίτευξη συμφωνίας για να τεθεί ένας παγκόσμιος στόχος για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

 

Πηγή: Έθνος