Σε δίκη παραπέμπονται 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της SIEMENS και του ΟΤΕ

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα προσέλθουν 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη SIEMENS, έπειτα από παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών.

 

Με το βούλευμά τους, οι εφέτες κάνουν δεκτή ανάλογη πρόταση που είχε υποβάλει πριν λίγο καιρό ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 64 κατηγορουμένων για βαριές κατηγορίες που αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία.

 

Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς, η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

 

Το βούλευμα έρχεται μετά από σχεδόν εννέα χρόνια δικαστικών ερευνών για την υπόθεση της SIEMENS και τις «ωφέλιμες πληρωμές» που είχε ξεκινήσει το 2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου. Έρευνα, η οποία είχε ξεκινήσει μετά τα ευρήματα αντίστοιχης εισαγγελικής διερεύνησης στη Γερμανία των τακτικών που είχε επιλέξει η μητρική εταιρία, προκειμένου να της ανατίθενται μεγάλες δημόσιες συμβάσεις σε διάφορες χώρες.

 

Το παραπεμπτικό βούλευμα αφορά την περίφημη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία που, πλέον, φθάνει στην «επ’ ακροατηρίω» εξέτασή της. Η υπόθεση του ΟΤΕ και της «8002» θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον «φάκελο SIEMENS» ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα.

 

Στο βούλευμα, όπως και στην πρόταση του κ. Μπρη, που αριθμεί 2.368 σελίδες, καταγράφεται η υπόθεση και περιγράφονται οι διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η SIEMENS ως ανάδοχος του έργου αλλά και για κάθε επέκταση της αρχικής συμφωνίας.

 

Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης ανοίχθηκαν εκατοντάδες λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να εντοπιστούν οι αποδέκτες παράνομων χρημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

 

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι και ειδικά τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του Οργανισμού και επιπλέον δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

 

Βάσει του βουλεύματος καλούνται ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης και Γερμανοί υπήκοοι, πρώην στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας, γνωστοί από τις έρευνες της εισαγγελίας του Μονάχου.

 

Ειδικότερα για την υπόθεση του ΟΤΕ στο εδώλιο παραπέμπονται:

 

– Δεκαεννέα κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

– Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

– Οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

 

– Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

– Οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

– Μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

Το βούλευμα απαλλάσσει των κατηγοριών περίπου 80 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και μελών της οικογένειας του Χρήστου Καραβέλα που είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη όταν το πρώην στέλεχος δεν εμφανίστηκε στις δικαστικές Αρχές για απολογία και εκδόθηκε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.