Σε έξι δόσεις το ΕΚΑΣ για τους νέους δικαιούχους

Με τη σύνταξη του Ιουλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους του 2015, ενώ τα αναδρομικά για το πρώτο 6μηνο θα πληρωθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και τη σύνταξη του Δεκεμβρίου.

 

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ, λαμβάνει τέλος η αγωνία των χιλιάδων νέων δικαιούχων που πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα, καθώς η πρώτη καταβολή για φέτος θα γίνει στις 29 Ιουνίου, με τη σύνταξη του Ιουλίου. Τα αναδρομικά τους για το πρώτο 6μηνο θα επιμεριστούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και θα καταβληθούν εντός των επόμενων έξι μηνών και μέχρι το τέλος του έτους.

 

Η πρώτη δόση θα δοθεί στις 29 Ιουνίου και η τελευταία στις 27 Νοεμβρίου, με τη σύνταξη Δεκεμβρίου. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως οι νέοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για φέτος -νέοι και παλιοί συνταξιούχοι- θα είναι περίπου 80.000 ή ακόμη και 100.000, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ η κατάργηση των δώρων και η μείωση των εισοδημάτων πολλών συνταξιούχων έχει διευρύνει τη βάση των δικαιούχων για το επίδομα.

 

Η συνολική δαπάνη για το 2015 δεν αποκλείεται να αγγίξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 1 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το πλήθος των παλιών δικαιούχων (περίπου 310.000) ήταν στα 720 εκατομμύρια. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η εγκύκλιος του ΙΚΑ διαπιστώνει ότι σε μεγάλο πλήθος συνταξιούχων δεν ήταν δυνατός ο μηχανογραφικός έλεγχος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, λόγω ελλιπών στοιχείων. Γι’ αυτό και γίνεται έκκληση να τακτοποιηθούν οριστικά αυτές οι περιπτώσεις.

 

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως ο έλεγχος για το εισοδηματικό κριτήριο των 850 ευρώ στο ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων θα γίνει στη σύνταξη Φεβρουαρίου, ενώ για όσους καταστούν συνταξιούχοι από την 1/2/2015 και μετά το κριτήριο αυτό θα εξεταστεί τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης.

 

Η χορήγηση

Επισημαίνεται ότι το ΕΚΑΣ και για το 2015 χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας και αιτίας συνταξιοδότησης στους συνταξιούχους από τον μήνα που φέρουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%. Για να αποκλειστεί η πιθανότητα να χορηγηθεί το βοήθημα σε συνταξιούχους με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, γίνονται λεπτομερείς διασταυρώσεις στοιχείων.

 

Παράλληλα έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβαίνουν σε μηνιαίο έλεγχο σχετικά με την πιθανή επαναχορήγηση του επιδόματος από την πρώτη του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο οι συνταξιούχοι συμπληρώνουν τα 65 και ανεξαρτήτως ύπαρξης του ανωτέρω ποσοστού αναπηρίας, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους έχει διακοπεί το ΕΚΑΣ εντός του τρέχοντος έτους, λόγω μη συμπλήρωσης του ανωτέρω ορίου ηλικίας. Ολα τα οικονομικά κριτήρια ισχύουν και στην κατηγορία των αναπήρων 80% και άνω.

 

Επίσης θα αναζητούνται άμεσα όσα τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ΕΚΑΣ (σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ) αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 μέχρι την ημερομηνία νόμιμης διακοπής του και θα καλούνται για έλεγχο όσοι συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι αλλά δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ για να εισπράξουν το ΕΚΑΣ μαζί με τη σύνταξη.