Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δήμοι της Σερβίας

Με την πρωτοφανή κακοκαιρία «παλεύουν» οι κάτοικοι της Σερβίας, όπου σε αρκετούς δήμους οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές και θανάτους.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις πλημμύρες που σάρωσαν την πόλη Κλάντοβο, στην ανατολική Σερβία. «Τα αίτια του θανάτου της γυναίκας δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, αλλά υποθέτουμε ότι πνίγηκε σε ορμητικά νερά χειμάρρου», δήλωσε ο υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για έκτακτες καταστάσεις, Βέλιμιρ Ίλιτς.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους δήμους Κλάντοβο, Νέγκοτιν και Μάιντανπεκ, όπου συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η ροή του Δούναβη να έχει φθάσει τα 8.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Ο δήμαρχος του Κλάντοβο, Ράντοβαν Αρεζίνα, δήλωσε ότι πλημμύρισαν περισσότερα από 1.000 σπίτια.

Η πόλη αποκόπηκε από την υπόλοιπη χώρα, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις δημιούργησαν χειμάρρους που γκρέμισαν δύο γέφυρες που οδηγούν στην πόλη Νέγκοτιν και κατέστρεψαν τμήμα της εθνικής οδού. Σοβαρές ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους προκλήθηκαν στο υδροηλεκτρικό σταθμό Τζέρνταπ 1, αλλά δεν υπήρξε διακοπή λειτουργίας, ανακοίνωσε η επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σερβίας.

Μέλη του υπουργείου Εσωτερικών απομάκρυναν από τη συνοικία Τέκιγια της πόλης, όπου η κατάσταση είναι δραματική, περίπου 300 κατοίκους με τη συνδρομή ελικοπτέρων και σκαφών και από το χωριό Ποντβρσκα άλλους 65 ανθρώπους που κινδύνευσαν. Ειδική ομάδα διάσωσης συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση κατοίκων και τη μεταφορά τους σε ασφαλείς ζώνες.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε χωριά του δήμου Νέγκοτιν και εξετάζεται το ενδεχόμενο εκκένωσής τους και από την υπερχείλιση ποταμών πλημμύρισε μεγάλο τμήμα της πόλης Λόζνιτσα.