Σε λευκό κλοιό η χώρα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της χώρας. Το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν κλειστά σχολεία στη βόρεια Ελλάδα, ενώ αντιολισθητικές αλυδίσες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου.

Στα ορεινά της Θεσσαλονίκης χιονίζει από τα ξημερώματα, ενώ χιόνι έπεσε ακόμη και στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό, από ανατολικά προς δυτικά και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς πραγματοποιείται η κίνηση των οχημάτων από τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης προς το κέντρο, ενώ άνοιξε το τούνελ της Τούμπας, που είχε κλείσει νωρίτερα λόγω ατυχήματος.

Στον νομό ο μόνος κλειστός δρόμος κλειστός είναι η επαρχιακή οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Έντονη είναι η χιονόπτωση στη Μαγνησία, κυρίως στο Πήλιο και στην περιφέρεια του Αλμυρού.

Στο Πήλιο τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, όπου χιονίζει ασταμάτητα και τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όλα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου, έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ στο κέντρο της πόλης, παρά την πρωινή χιονόπτωση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Στα Χάνια το χιόνι έχει φθάσει τα 60 εκατοστά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός στο τμήμα Αλυκόπετρα-Χάνια-Καράβωμα προς Ζαγορά.

Χιόνι έχει καλύψει την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα, τις Μηλιές, τη Ζαγορά, όλο το ανατολικό Πήλιο, την Αργαλαστή μέχρι και το Τρίκερι, όπου τα σχολεία είναι κλειστά.

Πυκνό χιόνι πέφτει και στη Νέα Αγχίαλο, το Βελεστίνο, τον Αλμυρό και όλη την περιφέρεια.

Προβλήματα υπάρχουν και στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι και την Λάρισα και κυρίως στον Αλμυρό, στις στροφές Αλεξάκη, στις στροφές Αερινού και στο Βελεστίνο.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες να γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Ναυπακτίας.

Στην Αχαΐα αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου και Λουσών, Πούντας – Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην ορεινή Ναυπακτία αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και Ναυπάκτου – Αράχωβας, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.

Tόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Ναυπακτία εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται συνεχώς, για να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά είναι τα σχολεία στον δήμο Λαγκαδά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και στον δήμο Ωραιόκαστρου, στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης τα σχολεία δεν λειτουργούν στις δημοτικές ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων του δήμου Πολυγύρου, όπως και στον Βάβδο και στον Ταξιάρχη.

Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη Φλώρινα, ενώ στην Κοζάνη τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 9:30. Κανονικά λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί και στις δύο πόλεις.

Στις 09:15 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό, όπως επίσης οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός.