Σε οικονομικό αδιέξοδο το Παπαγεωργίου

Τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του “Παπαγεωργίου” αποτελούν η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό.

 

Ήδη τα χρήματα της μισθοδοσίας των εργαζομένων όλων των κλάδων στο νοσοκομείο υπολείπονται για δεύτερο έτος κατά 4.000.000 ευρώ, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 242 στο σύνολο των ειδικοτήτων. Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει το σωματείο εργαζομένων του “Παπαγεωργίου” σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίο συγχαίρει για την ανάληψη ενός πολύ δύσκολου χαρτοφυλακίου και στον οποίο εύχεται καλή επιτυχία.

“Θα θέλαμε πολύ σύντομα και επιγραμματικά να σας μεταφέρουμε τα εξής προβλήματα, τα οποία η απροθυμία ή η ολιγωρία των αρμοδίων για την επίλυσή τους τα καθιστούν τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του νοσοκομείου. Η χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων όλων των κλάδων του νοσοκομείου υπολείπεται για δεύτερο έτος κατά 4.000.000 ευρώ κατά παράβαση της παρ. 15 του άρθρου 3 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας (ΕΚΛ), προκαλώντας δυσμενή διάκριση εις βάρος μας σε σχέση με το υπόλοιπο ΕΣΥ. Το γεγονός αυτό, που συνδυαστικά και με την υποχρηματοδότησή μας από τον ΕΟΠΥΥ αναλογικά με τον κύκλο εργασιών και προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, οδηγεί το νοσοκομείο σε οικονομικό στραγγαλισμό”, τονίζει το σωματείο εργαζομένων.

Επιπλέον επισημαίνει ότι η άμεση έγκριση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας (οργανισμού) θα αποτυπώσει την πραγματικότητα στο νοσοκομείο, αφού έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ οι προγραμματισμένες προς ανάπτυξη κλίνες (750 και πλέον από τις αρχικά 625 οριζόμενες στο άρθρο 5) με υπολειπόμενη στελέχωση κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και λοιπές υποστηρικτικές ειδικότητες. Εξάλλου η κωλυσιεργία στην έγκρισή του συντηρεί παθογένειες και αβλεψίες που έπρεπε από χρόνια να έχουν διορθωθεί. “Οι κενές οργανικές του νοσοκομείου είναι 242 σε όλες τις ειδικότητες, εκ των οποίων οι 106 είναι κενωθείσες και άρα έχει προϋπολογιστεί το κόστος τους, ενώ οι υπόλοιπες δεν πρόλαβαν ποτέ να προκηρυχτούν. Παράλληλα επαγγελματίες υγείας που προσπαθούν να κάνουν χρήση του νόμου 4052/12 (άρθρο 6, παρ. 12, ΦΕΚ Α41/1-3-2012)μ για να μεταταχθούν στα πανεπιστημιακά και λοιπά τμήματα του νοσοκομείου μας, διαπιστώνουν ότι ο νόμος πάγωσε, πριν καν εφαρμοστεί”, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, παρότι το “Παπαγεωργίου” έχει αναδειχθεί πρώτο νοσοκομείο της χώρας (994.812 εξωτερικοί ασθενείς το 2013 σε ΤΕΠ, τακτικά εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία, 73.761 νοσηλευθέντες με τον εντυπωσιακό μέσο χρόνο νοσηλείας στις 2,99 ημέρες και 18.239 χειρουργικές επεμβάσεις), υφίστανται σαφή διάκριση σε σύγκριση με όλους τους συναδέλφους του ΕΣΥ. “Απαιτούμε άμεση λύση για χρηματοδότηση, άμεση έγκριση του οργανισμού του νοσοκομείου και άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, έχοντας πλήρη επίγνωση του έργου που επιτελούμε ποσοτικά και ποιοτικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, καταλήγει στην επιστολή του το σωματείο εργαζομένων του “Παπαγεωργίου”.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία