Σε πέντε δόσεις η εξόφληση του ενιαίου φόρου ακινήτων

Την 1η Αυγούστου θα αρχίσει η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και του συμπληρωματικού φόρου για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει έως τα μέσα Αυγούστου.

 

Οι ιδιοκτητές θα μπορούν με τους κωδικούς που διαθέτουν να εισέρχονται στο ηλεκτρονικό σύστημα, προκειμένου να ενημερωθούν για τους φόρους που θα πληρώσουν και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων.

 

Όπως όλα δείχνουν, ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη στα τέλη Αυγούστου και η τελευταία τον Δεκέμβριο.

 

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστειλεί ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με τα οποία θα ενημερώνονται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

 

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς και του συμπληρωματικού φόρου, πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτητές ακινήτων στο έντυπο Ε9.

 

Όσοι λοιπόν θέλουν να διορθώσουν στοιχεία του Ε9, μπορούν να το πράξουν μέχρι αύριο στις 11 το πρωί.

 

Αμέσως μετά, η ηλεκτρονική εφαρμογή θα κλείσει και όσες προσωρινές δηλώσεις δεν οριστικοποιηθούν μέχρι τότε, θα διαγραφούν.

 

Μετά την ολοκλήρωση ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, θα ξανανοίξει η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη.

 

Δείτε επίσης:

Κάθε μήνας και ραβασάκι της Εφορίας μέχρι το τέλος του έτους -Ένα κολασμένο πεντάμηνο

Από σήμερα οι δηλώσεις για το ακατάσχετο -Οδηγός για να σώσετε τον λογαριασμό σας από την Εφορία