Σε συζητήσεις με την Ελλάδα για εισαγωγές φυσικού αερίου η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελλάδα για θέματα εισαγωγής φυσικού αερίου, φοβούμενη ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Βασίλ Στόνοφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Βουλγαρία εργάζεται για την αντιστροφή του φυσικού αερίου μέσω του υπάρχοντος αγωγού με την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, “θα μπορούσαμε να λαμβάνουμε επιπλέον ποσότητες, που κυμαίνονται από 1 έως 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (φυσικού αερίου) ημερησίως”.

 

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Αυστρία έχουν αναφέρει ελαφρές μειώσεις στις αποστολές (φυσικού αερίου) των τελευταίων ημερών από τη Ρωσία. Ο υπουργός ενέργειας της Ρουμανίας δήλωσε, την Τρίτη, ότι η Ρωσία έπαιζε “παιχνίδια” με τις προμήθειες φυσικού αερίου για να προκαλέσει ανησυχίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στόνοφ, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην αποθήκη του Τσίρεν θα καλύψουν μια περίοδο διάρκειας 120 ημερών. Η Βουλγαρία μπορεί να χρησιμοποιεί τέσσερα εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα από την υπόγεια αποθήκη στη βορειοδυτική Βουλγαρία, ενώ η ημερήσια κατανάλωση κυμαίνεται από 10 έως 11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

 

Ο Βούλγαρος υπηρεσιακός υπουργός είπε ακόμη ότι ορισμένες από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας θέρμανσης της χώρας του ετοιμάζονται για τη χρήση βαρέος μαζούτ αντί του αερίου, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, αφού ειδοποιήθηκαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους.

 

Η Βουλγαρία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. Η χώρα ικανοποιεί όλες σχεδόν τις σημερινές ανάγκες του φυσικού αερίου -μεταξύ περίπου 3 και 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο- με τις εισαγωγές από τη ρωσική εταιρεία Gazprom.