Σε τουριστικό σταθμό φιλοδοξεί να αναδείξει ο Δήμος Θέρμης τα ορεινά Βασιλικά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε τουριστικό σταθμό ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και ‘Αγιον Όρος φιλοδοξεί να αναδείξει ο Δήμος Θέρμης τα ορεινά Βασιλικά με σημείο αιχμής τον θρησκευτικό τουρισμό και συγκριτικά πλεονεκτήματα το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τις διαδρομές στη φύση και τα γευστικά τοπικά κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα.

Η εν λόγω περιοχή προβάλλεται πλέον συντονισμένα από το Δήμο Θέρμης ως μια εναλλακτική για σύντομες αποδράσεις από την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και ως ενδιάμεσο σταθμό για όσους τουρίστες κατευθύνονται προς τη Χερσόνησο του ‘Αθω.

Ο δήμος προχώρησε στην έκδοση τουριστικού οδηγού για τα ορεινά Βασιλικά, χάρτη και ενημερωτικού φυλλαδίου με κεντρικό σύνθημα “μια ανάσα ζωής, μια ανάσα από την πόλη”. Παράλληλα η σχετική δράση γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο συνάντησης του δημάρχου Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου με δημοσιογράφους.

Ως κύρια σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύονται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά, που αποτελεί το καθολικό της παλιάς μονής Περιστερών του 870 μ.Χ., χτίστηκε από τον Όσιο Ευθύμιο τον Νέο και είναι από τους παλαιότερους στα Βαλκάνια, το Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στα Βασιλικά, ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου στο Λιβάδι αλλά και η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή που είναι αφιερωμένη στον ‘Αγιο Ιωάννη Θεολόγο και στον ‘Αγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.

Εκεί βρίσκονται επίσης τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου και ο τάφος του Γέροντα Παϊσίου. Στα αξιοθέατα της περιοχής συμπεριλαμβάνονται οι πηγές της Σουρωτής, το Σπήλαιο των Πετραλώνων στο Μονοπήγαδο, το Λιβάδι που είναι το πιο ορεινό χωριό του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και τα δάση και οι ρεματιές στην περιοχή της Περιστεράς που προστατεύονται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Περιπατητικές διαδρομές στη φύση, διαδρομές με ποδήλατο κανονικό ή βουνού αλλά και δασικά μονοπάτια προτείνονται στις περιοχές Αγίου Αντωνίου, Μονοπήγαδου, Περιστεράς και Λιβαδίου.

Πανηγύρια και τοπικές γιορτές, αναβιώσεις εθίμων και λαογραφικά μουσεία συμπληρώνουν τα πολιτιστικά δρώμενα που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών ενώ μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες φιλοδοξούν να προσελκύσουν όσους ασχολούνται με την ποδηλασία, το μοτοκρός, το ράλλυ και τον αιωροπτερισμό.