Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Υμηττό και Πελοπόννησο, νέα φωτιά στη Σκύρο

Σε ύφεση, βρίσκονται οι μεγάλες πυρκαγιές στον Υμηττό, τη Μαλακάσα, τη Νεάπολη Λακωνίας και το Σπαθοβούνι Κορινθίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Συνολικά σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 79 πύρινες εστίες, ενώ τα ξημερώματα, ξέσπασε νέα φωτιά στην περιοχή Ατσίτσα στη Σκύρο, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. 

H πυρκαγιά κατευθύνεται προς τη θάλασσα και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 17 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, τρεις υδροφόρες ΟΤΑ και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επίσης, θα μεταβούν, μέσω Κύμης, οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Υψηλός είναι και σήμερα, Σάββατο, ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα, καθώς συνεχίζονται οι ισχυροί άνεμοι.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας που έκαιγε από το πρωί της Παρασκευής.

Τα πύρινα μέτωπα σε Νεάπολη, Σπαθοβούνι Κορινθίας και Ίρια Αργολίδας βρίσκονται σε ύφεση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ενεργό μέτωπο, αλλά πολλές μικρές εστίες όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο.

 

Το μεγάλο στοίχημα των δυνάμεων κατάσβεσης είναι να θέσουν υπό έλεγχο το σύνολο του πύρινου μετώπου πριν ενισχυθούν οι άνεμοι και δυσκολέψουν την κατάσταση.

 

Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Νεάπολη και τα γύρω χωριά, καθώς και στο δυτικό τμήμα των Κυθήρων. Χωρίς νερό βρίσκεται από την Παρασκευή ο Κάμπος επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

 

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στη Λακωνία. Δεκάδες σπίτια κάηκαν στη Νεάπολη και σε χωριά γύρω από αυτήν.Ένας 58χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή.

Η Νεάπολη έμοιαζε με νεκρή πολιτεία το βράδυ της Παρασκευής, ενώ μόνο ένα καφενείο ήταν ανοικτό και από την μακρά διακοπή ρεύματος μεγάλες είναι και οι ζημιές των καταστημάτων που έχουν ευπαθή προϊόντα.

Παράλληλα οι ζημιές σε καλλιέργειες και την κτηνοτροφία είναι πολύ μεγάλες κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η καταγραφή.

 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr